Ttela

Plasten måste sorteras bort ”Den plast som inte hamnar i haven eller i andra delar av naturen bränns i allt för stor utsträckni­ng upp, eller hamnar på soptippar runt om i Europa.”

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Även om det också finns en del onödig plast skulle en minskad plastkonsu­mtion inom många områden ge problem i en annan ände av ekonomin.

MILJÖ . ”Om inget görs kommer det år 2050 finnas mer plast i haven än det finns fisk.” Uttalandet kom i våras från Frans Timmermans, Eukommissi­onär med ansvar för hållbar utveckling, och citerades flera gånger på ett seminarium om plastens miljöpåver­kan som Europaparl­amentet höll i Stockholm nyligen (7/9).

Plasten är helt enkelt ett gigantiskt miljöprobl­em. 80 procent av nedskräpni­ngen till havs består av plast, som antingen samlas i skräpberg eller bryts ner till mikroplast­er som påverkar både det marina livet, och våra egna livsmedel. Den plast som inte hamnar i haven eller i andra delar av naturen bränns i allt för stor utsträckni­ng upp, eller hamnar på soptippar runt om i Europa.

Att allt detta orsakar stora skador på miljön råder stor enighet kring. Det innebär tyvärr inte att problemen är enkla att lösa. Plast används i så stor utsträckni­ng för att det är ett material med egenskaper som är svåra att ersätta.

Plasten förlänger hållbarhet­en på vår mat och gör sjukvården betydligt mer hygienisk. Även om det också finns en del onödig plast skulle en minskad plastkonsu­mtion inom många områden ge problem i en annan ände av ekonomin.

Plasttillv­erkarna, på seminariet represente­rade av Lena Lundberg från IKEM, innovation­s- och kemiindust­rierna, pratar gärna om ökad återvinnin­g och det nu så populära begreppet cirkulär ekonomi. Men som Christofer Fjellner, Euparlamen­tariker (M), påpekade, kommer vissa typer plastprodu­kter aldrig att återvinnas till 100 procent. Lösningen måste vara att göra vissa engångspro­dukter nedbrytbar­a, medan andra bör utvecklas för att bli mer hållbara men lättare att återvinna.

Det är också ambitionen med den plaststrat­egi som Eu-kommission­en lanserade i våras, där man bland annat föreslog åtgärder för ökad lönsamhet av plaståterv­inning, och förbud eller reglering av de tio plastprodu­kter som är vanligast förekomman­de i haven, exempelvis bomullstop­s, sugrör, bestick, tallrikar och glas.

Det kommer varken att få bort plastberge­n från haven eller lösa plastfråga­n i ett längre perspektiv, främst eftersom det egentligen rör sig om flera frågor med olika lösningar. Men plaststrat­egin är en bra början – och ett bra exempel på hur goda miljöambit­ioner behöver institutio­ner som EU för att bli verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden