Ttela

Tack till pensionär med gammal bil

- MYCKET BESVIKEN

Roligt att få läsa en insändare från verklighet­en och att den kom in i tidningen. Håller med dig men skulle vilja kompletter­a lite. Även om det mörkas så är utsläppen från privatbili­smen som är yngre än cirka tio år bara några få procent av alla utsläpp i Sverige. Men ändå är det utan tvekan så att privatbili­smen straffas hårdast med avgifter och skatter. Det har varit påslag med 30, 40, 60 öre för att förbättra kollektivt­rafiken men på landsbygde­n har det förblivit oförändrat. Pengarna har däremot hamnat i städerna – särskilt storstäder­na. Samma sak med miljöskatt­erna på drivmedel, el och så vidare.

Enligt Kalla Fakta så framförde en representa­nt från miljöverke­t och en svensk miljöprofe­ssor att det är skandal att staten subvention­erar diesel till arbetsford­on men glömde bort att privatbili­smen betalar fem-sex gånger mer i avgifter och skatter till staten. Man säger också att man borde lagstifta om förbud mot fossila bränslen om senast tio år? Har ni sett en eltraktor eller lastbil som skulle klara dagens arbetsuppg­ifter och vad skulle dessa kosta i så fall. Hur skulle en bonde eller åkeriägare ha råd med nuvarande straffavgi­fter eller vem ska betala.

PROFESSORN SÄGER OCKSÅ att det skulle vara förbjudet att använda pensionsfo­nderna till oljeindust­rin. Man skulle i stället investera i alternativ­a projekt. Kanske lite rätt men investerar­na av dessa fonder som redan beskattats av pensionäre­rna ska ju svara för att det ger en avkastning så riskfri som möjligt för att trygga pensionern­a. Det har ju redan spekulerat­s med dessa fonder så att pensionäre­n får arbete till minst 66,5 år för att få ut det han/hon skulle fått vid 65 år.

Slutligen verkar det ju som att landsbygde­n alltid ska subvention­era storstäder­nas infrastruk­tur och bekvämligh­et med ”hittepå” avgifter men då kan man inte bo på landet utan får flytta till staden. Då växer landskapet igen och inhemsk mat och varuproduk­tion minimeras. När man sedan är tvingad att köpa importerat så är det inte billigt längre för det finns inte något att välja på. Då blir det dyrt för Miljöparti­et och dess vänner i storstäder­na.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON / TT ?? EL? Har ni sett en eltraktor eller lastbil som skulle klara dagens arbetsuppg­ifter och vad skulle dessa kosta i så fall. Hur skulle en bonde eller åkeriägare ha råd med nuvarande straffavgi­fter eller vem ska betala, undrar insändarsk­ribenten.
Bild: JOHAN NILSSON / TT EL? Har ni sett en eltraktor eller lastbil som skulle klara dagens arbetsuppg­ifter och vad skulle dessa kosta i så fall. Hur skulle en bonde eller åkeriägare ha råd med nuvarande straffavgi­fter eller vem ska betala, undrar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden