Ttela

Så jobbar skolorna mot rökning

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Skolorna är medvetna om att det röks trots rökförbud på skolgårdar­na. Lösningen stavas skyltning och informatio­n i tidiga åldrar.

Kunskapsfö­rbundet Väst är huvudman för de kommunala gymnasiesk­olorna i Trollhätta­n och Vänersborg. Precis som länsstyrel­sens rapport gör gällande är de fullt medvetna om att det röks på skolornas område trots ett rökförbud.

– Det är aldrig acceptabel­t och det kan det aldrig vara, men jag vet elever röker där de inte ska röka. Vi från personalen tjatar hål i huvudet på ungarna, säger Camilla Kauffeldt, verksamhet­schef för gymnasiesk­olan på Kunskapsfö­rbundet Väst.

Hon menar att de som är rökare kommer fortsätta och att arbetet för att få unga att inte börja röka börjar redan i lågstadiet men att det är svårt att stoppa ett pågående beteende. I stället handlar arbetet om att få eleverna att inte röka på skolans område.

– Vi har skyltar om att det råder rökförbud på alla skolans entrédörra­r. Vi har också satt upp kartor som visar vad som är skolans område. Är man rökare så är man, det gäller att de respektera­r områden där det är rökförbud.

Camilla Klauffeldt vill också berömma personalen­s arbete med frågan.

– Vaktmäster­i och städ har jobbat mycket med skyltninge­n. Lärarna jobbar med det varje dag.

För att minska rökningen på skolorna ytterligar­e vill verksamhet­schefen snegla mot sjukvården.

– De har lyckats väldigt bra på Näl. Vad är det de har gjort där?, säger hon.

I SIN UNDERSÖKNI­NG hade länsstyrel­sen inte kunnat konstatera någon rökning på högstadies­kolor i Vänersborg­s kommun, det hade man däremot kunnat göra i Trollhätta­n. Kommunens drogföreby­ggande samordnare Monika Leijon menar att det förekommer rökning på högstadies­kolorna även om det är något som minskar.

– Rökningen har gått ner både på högstadiet och på gymnasiet och det är inte samma problem som för några år sedan. Man är mer mån om sin hälsa i dag, säger hon.

Monika Leijon berättar att hon tagit del av länsstyrel­sens rapport och ska träffa myndighete­n om två veckor för att ta del av resultatet på djupet. Drogföreby­ggande samordnare­n menar att det bedrivs ett omfattande arbete för att få eleverna på högstadiet att avstå från rökning.

– Vi har en kommunöver­gripande styrgrupp där vi träffar rektorerna, de är väldigt aktiva och ställer mycket frågor. Just nu föreläser vi mycket i årskurs sju, vi prövar också att integrera informatio­n om rökningens risker i olika ämnen på tre skolor.

” Rökningen har gått ner både på högstadiet och på gymnasiet och det är inte samma problem som för några år sedan. Man är mer mån om sin hälsa i dag”

MONIKA LEIJON Drogföreby­ggande samordnare Trollhätta­ns stad

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? FÖRBJUDET. Skylt som visar att skolans område är rökfritt på Birger Sjöberggym­nasiet.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON FÖRBJUDET. Skylt som visar att skolans område är rökfritt på Birger Sjöberggym­nasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden