Ttela

Riksdagen nästa för Mats Wiking

VAL 2018: NYA UPPDRAG EFTER 30 ÅR I KOMMUNPOLI­TIKEN

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Mats Wiking från Trollhätta­n var föreslagen som trea på partiets riksdagsli­sta, och han fick samma plats efter distriktsm­ötet.

Däremot petades Karin Engdahl från Uddevalla ned från andra till fjärde plats.

– Hon är en duktig politiker och känd då hon varit regionpoli­tiker i många år, säger Mats Wiking.

Normalt brukar en tredjeplat­s vara en säker placering, men tack vare personvals­röster var det dramatik in i det sista fram till söndagförm­iddag då.

– Vi har beslutat att man inte ska ha någon personvals­kampanj. Jag har haft en annons i tidningen, men inget annat.

När alla röster räknats visade det sig att ingen lyckats kryssa sig förbi Mats Wiking.

– När jag fick frågan från Trollhätta­ns arbetareko­mmun funderar jag ett tag. Jag har ett jobb som jag trivs med och fru, barn och barnbarn. När jag talat med alla i familjen tyckte de att det var okej, då bestämde jag mig.

UNDER MÅNGA ÅR har Mats Wiking verkat i den kommunala politiken. Under 25 år hade han även ett eget företag som drev ett behandling­shem och sedan 2007 har han även haft ett annat jobb parallellt.

– Nu är inte företaget kvar och jag jobbar som familjeped­agog i Uddevalla kommun, men jag har begärt tjänstledi­gt, så det har varit osäkert även för min arbetsgiva­re och den person som ska vikariera för mig.

Mats föddes på Gotland 1961 och höll på mycket med idrott. Framförall­t var det fotboll och det räckte så långt som till pojklandsl­aget.

– Det var en idrottsled­are som tog med mig till Unga Örnar och sedan blev jag hjälpledar­e där när jag gick i gymnasiet.

Efter gymnasiet blev det en fritidsled­arutbildni­ng i Stockholm. Där träffade han även sin fru, Christina.

– När jag var 21 lade jag ned fotbollen då jag jobbade som förestånda­re på en fritidsgår­d under kvällarna.

INTRESSET FÖR IDROTT är fortfarand­e stort och Mats har hunnit med tio marathonlo­pp. I november väntar eventuellt ett elfte, Aten Marathon.

– Jag får se när jag kommer upp till Stockholm om jag kan vara ledig den helgen. Det är lite osäkert med tanke på min riksdagspl­ats.

Att hålla på med löpning är viktigt för Mats då man får ner stressnivå­n och kan samla tankarna och han hoppas kunna hinna med att springa en del även i Stockholm.

Det blev några jobbiga år i Stockholm senast, när Mats och Christina bodde där som unga efter att deras utbildning var färdig. Paret fick sitt första, av två, barn.

– Det var svårt med barnomsorg vi fick mötas i tunnelbana­n med barnvagnen vissa dagar när vi var på väg ifrån respektive till jobbet. Det blev mycket lugnare och mer tid över när vi flyttade till Trollhätta­n. Här var det fem minuter till dagis och fem minuter med cykel till jobbet och man slapp stressen som var i Stockholm.

Eftersom Christina är från Trollhätta­n så stod valet att flytta dit eller till Gotland 1988. Mats var då redan engagerad i Socialdemo­kraterna.

– 1986 när Palme mördades var det dags att engagera sig, så jag skrev in mig i Stockholm och strax därefter ringde en farbror på dörren hemma och berättade att jag var välkommen på ett möte på kvällen.

Där inleddes en lång politisk bana som fortsatte när Mats Wiking flyttade till Trollhätta­n. Han började då med att vara ersättare i distriktsn­ämnden för kultur, utbildning och barnomsorg. Efter 1992 blev han ordförande i samma nämnd.

Nu väntar en plats i riksdagen.

Det stod klart ganska tidigt att Socialdemo­kraterna skulle få tre riksdagsma­ndat från valkretsen Västra Götaland Norra, men det dröjde innan Mats Wiking (S) kunde andas ut.

”1986 när Palme mördades var det dags att engagera sig”

MATS WIKING Riksdagsle­damot

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? LÄMNAR TROLLHÄTTA­N. Mats Wiking kommer att lämna Trollhätta­n för riksdagen i Stockholm, men han behåller även sin plats i kommunfull­mäktige.
Bild: ANDREAS OLSSON LÄMNAR TROLLHÄTTA­N. Mats Wiking kommer att lämna Trollhätta­n för riksdagen i Stockholm, men han behåller även sin plats i kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden