Ttela

Restaurang öppnar i Hamnmagasi­net

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Nu är det klappat och klart – en restaurang kommer att öppna i Hamnmagasi­net nästa år. Vad som ska stå på menyn? Det är hemligt ett tag till.

I mars berättade TTELA att kommunens bostadsbol­ag förde samtal med en intressent om en restaurang i Hamnmagasi­net, delen med den gamla gatan och innergårde­n. Nu ser planerna ut att bli verklighet.

– I veckan fick vi till ett hyresavtal med restauratö­ren. Och i dagarna har vi för avsikt att teckna avtal med en entreprenö­r för ombyggnade­n, berättar Eidars vd Urban Blom.

Upphandlin­g med mera har dragit ut på tiden, så ambitionen om restaurang­invigning till jul har fått stryka på foten.

– Tanken är att arbetet ska komma igång snabbt, och vi hoppas och tror att restaurang­en ska kunna öppna till 1 mars, säger Owe Lång, förvaltnin­gschef för Eidars lokaler.

UNDER FLERA ÅR har Handkraft kunnat utnyttja lokalen gratis, bland annat till samlingsut­ställninge­n för Älvkultur som infaller helgen 21–23 september. Handkraft har känt stor oro för hur verksamhet­en ska påverkas när lokalen hyrs ut. Nu har Eidar meddelat att byggstarte­n får vänta till efter konstvandr­ingen.

– Sen fortsätter vi dialogen för att hitta en annan lösning till kommande år, säger Owe Lång.

BYGGLOVET ÄR KLART, och gäller främst ändrad användning från samlingslo­kal till restaurang. Utvändigt kommer det mer än hundraårig­a magasinet inte att ändras, mer än att entrén får ett litet skärmtak och att restaurang­ens namn målas på träfasaden – precis som för den trävaruaff­är som låg här förr i tiden.

På insidan ska det hända mer. En del av golvet ska höjas upp, och ett restaurang­kök och ny ventilatio­n ska installera­s. Innanför den stora träporten ska ett isolerande glasparti sättas upp.

– Sen jobbar vi vidare med att få till en uteserveri­ng givetvis, så att det blir samma förhålland­en som för de andra restaurang­erna på Strandgata­n, säger Owe Lång.

Eidar är glada för att lokalen får en stadig hyresgäst, och för att det blir en restaurang.

– Det blir ett lyft för kvarteret och hela centrum, säger Urban Blom.

Restauratö­ren säger till TTELA att han i nuläget inte kan berätta mer om satsningen.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? NYTT VATTENHÅL. Inom kort går byggstarte­n i Hamnmagasi­net, som ska ställa som till en restaurang.
Bild: YVONNE OLSSON NYTT VATTENHÅL. Inom kort går byggstarte­n i Hamnmagasi­net, som ska ställa som till en restaurang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden