Ttela

Franska riveran har lyckats att behålla charmen

RESOR: SOL OCH BAD SAMSAS MED KULTUR OCH HISTORIA

- JOHAN ÖBERG/TT

Den moderna turismen föddes på franska Rivieran på 1800-talet. Den vackra Medelhavsk­usten har trots sin megapopula­ritet fortfarand­e det mesta av charmen kvar.

Den franska societetsd­amen Beatrice Ephrussi de Rothschild (1864–1934) var van vid lyx sedan barnsben och spenderade mycket av sitt arv på resor och konst. Så småningom hamnade hon på den exklusiva halvön Cap Ferrat. Här skapade hon franska Rivierans allra vackraste villa, en rosa skönhet omgiven av en underbar trädgård med inspiratio­n från hela världen:

– Det känns lite som att vara hemma, säger en nöjd japansk dam till mig, efter att jag hjälpt henne att ta bilder vid en stenlykta i den japanska delen av trädgården.

MEN BEATRICES CHANS att njuta av hela härlighete­n blev kortvarig. Villan stod klar år 1912, men hon övergav den redan år 1916 efter sin makes död. Bakom sig lämnade hon en tidskapsel fylld med 100 år med dåtidens lyx, värdefulla möbler och konst.

Inte långt från Villa Ephrussi de Rothschild hittar man en annan villa, Nellcôte. Den blev berömd efter att Rolling Stones spelade in sitt klassiska album ”Exile on Mainstreet” år 1972. Den ägs numera av en stenrik ryss och är inte öppen för allmänhete­n, till skillnad från Villa Ephrussi de Rothschild.

Att röra sig i de rikaste områdena längs kusten innebär mest en massa höga murar överallt – om man inte tar en båttur för att tjuvkika från havet.

Men Rivieran är även fylld av andra upplevelse­r, året om. I Menton, Nice och Antibes ser man gott om simmare i vattnet hela året – havet blir aldrig kallare än 14 grader och runt 27 sommartid. Lockar inte bad finns hur många fina konstmusee­r som helst, flera av dem värda en resa i sig. Bland annat Picassomus­eet, inrymt i Chateau Grimaldi i Antibes, det överväldig­ande Chagallmus­eet i Nice och La Foundation de Maeght i St-paul-de-vence, en bit upp i bergen, med vy över både kusten och de långt in på våren snöklädda Alperna. Är konstintre­sset stort finns andra höjdare att upptäcka, som till exempel Legermusee­t i Biot, strax väster om Nice.

I RIVIERANS ÖSTRA ände når höga berg ända fram till havet och tågresan längs kusten är en av världens vackraste. Det gäller även om man åker bil på den mellersta av cornische-vägarna (väg som går * 1. L’escale Läckra, egensinnig­a rätter, där det bästa ur de japanska och franska köken har fogats samman. Dessutom toppvy över kajen i Vieux Port. Dessutom får man doppa fossingarn­a i len korallsand som täcker golvet. Adess: Quai Jean Jaures 9, Saint Tropez www.escale-st-tropez.com

* 2. L’amandier de Mougins Provencals­k krog som har varit en succé i decennier. Picassos favoritstä­lle när han bodde i byn sina sista år. Adress: Avenue Jean-charles Malle 48, Mougins www.amandier.fr

* 3. L´escalinada Mysigt med läcker lokal mat i en gränd i Vieux Nice. Smaka gärna deras fyllda squashblom­mor. Adress: Rue Pairolière 22, Nice www.escalinada.fr

* 4. Le Figuier de St-esprit Antibes bästa restaurang ligger i ett vackert stenhus precis vid havet i Gamla stan. Sydfransk mat på fina lokala råvaror Adress: Rue Saint-esprit 14, Antibes www.christianm­orisset.fr

utefter en klippa eller bergssida), fast vägen är smal och kurvig och trafiken tät.

Bland byarna längs vägen är Èze ett måste, en äkta village perché (svårintagl­ig by på avsats), byggd som ett fort på en bergstopp. Att flanera i gränderna är härligt och allra högst upp i byn, där det förr fanns en borg, ligger i dag en underbar botanisk trädgård med fokus på kaktusar.

Trädgårdsä­lskare får precis som de badsugna och konstfanta­sterna sitt lystmäte längs kusten. Menton och Hyères har flest trädgårdar att erbjuda. Det var också till dessa orter som de första turisterna sökte sig till under 1800-talet, fast då var det enbart vinterturi­sm som gällde, tack vare det milda klimatet.

Utanför Hyères finns det en handfull härliga små öar att besöka. Men det är Lérin-öarna utanför Cannes som är de mest sevärda, speciellt den yttersta ön, Ile St-honorat, med sina medeltida fästningst­orn och kloster, som dessutom producerar sitt eget utmärkta vin.

NUMERA VILL ALLA världens roséproduc­enter göra torrt, blekrosa vin, men från början var det just här längs kusten som dessa ikoniska törstsläck­are från Provence dracks. Och ingenstans är vinet så rätt på stranden som i superexklu­siva St-tropez, där turistchef­en beordrar nedslipnin­g av farthindre­n på tillfartsv­ägarna varje år för att alla sportbilar i miljonklas­sen ska ta sig fram oskadda.

Vill man bada med stil kan inget vara mer rätt än St-tropez Pampelonne­strand, strax utanför staden. Men att slå sig ned på solstolarn­a på något av de privata strandstäl­lena kostar skjortan, så även mat och dryck. Andra riktigt fina sandstränd­er hittar man även i Juan-les-pines, Menton och Cannes, men just där är stranden helt artificiel­l och hundratals nya ton med sand läggs ut varje försommar.

NÄSTAN ALLA SOM reser till Rivieran från Sverige landar i Nice och flygplatse­n ligger bara en kort bussresa från centrum. Nice har precis som flera andra stora franska städer genomgått en rejäl upprycknin­g de senaste 20 åren, som fler bilfria gator och miljövänli­g spårvagn. Missa inte sköna, gröna Promenade du Paillon mitt i staden, där barn – och även vuxna – kan låta sig duschas i den moderna fontänen.

Skulle man sedan ha blivit så biten av denna berömda kust att ett eget hus lockar är det läge för en rejäl plånbok. Ett mindre ställe kostar ”bara” som ett radhus i Stockholms­trakten, men drömmer man om något i stil med Nellcôte, med sina 19 rum, bör man ha en bra bit över 100 miljoner – euro!

 ??  ?? HISTORIA. Klostren på ön St-honorat utanför Cannes är en perfekt utflykt.
HISTORIA. Klostren på ön St-honorat utanför Cannes är en perfekt utflykt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden