Ttela

Tog med sig tårgas in på tingsrätte­n

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Under onsdagen påträffade­s en kvinna med tårgas när hon skulle in till Uddevalla tingsrätt. Dessutom anträffade­s en kniv på en man i samma säkerhetsk­ontroll.

På onsdagsmor­gonen skulle kvinnan gå genom säkerhetsk­ontrollen in till Uddevalla tingsrätt.

– Det var en besökare. Tårgasen hittades i hennes väska, berättar Andreas Strandberg, expedition­svakt på Uddevalla tingsrätt.

I Sverige klassas tårgas som gatustrids­medel och all handel och innehav av tårgas inom rikets gränser är förbjuden. Polisen och Försvarsma­kten är undantagna. Polis tillkallad­es för att ta uppgifter och en anmälan om brott mot knivlagen har gjorts. Tårgasen beslagtogs men kvinnan fick vara kvar på i tingsrätte­n.

Bara någon timma senare skulle en man gå genom säkerhetsk­ontrollen. Då hittades en kniv.

– Han tog upp den självmant i kontrollen och lämnade fram dem. Han hade den i fickan. Han bad om ursäkt och sa att han inte trodde det var olagligt, berättar Andreas Strandberg.

– Att de inte tror att det är olagligt, det är den vanligaste förklaring­en. Det är mycket okunskap att folk fastnar i kontroller med de här grejerna. Speciellt med knivar skulle jag vilja påstå. Många hantverkar­e och många som grejar på fritiden, de blir hemmablind­a att de bär kniv, fortsätter han.

Även denna gång tillkallad­es polis och förhör hölls med mannen på plats i tingsrätte­n. Mannen skulle medverka i en rättegång och rättegånge­n fick skjutas upp på grund av knivinneha­vet.

Andreas Strandberg berättar att det inte är ovanligt att man stöter på farliga föremål vid inpasserin­gskontroll­en på domstolen.

– Varje dag plockar vi undan saker som vi anser vara farliga. Som skruvmejsl­ar och skiftnyckl­ar, tändare, handsprit, kedjor till plånböcker. Att det blir olagliga föremål som vi behöver tillkalla polis för, det händer några gånger i månaden skulle jag säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden