Ttela

Tiden kan fria

-

PÅ VÄG IN. Ett stort pressupbåd väntade utanför tingsrätte­n på att den så Under onsdagen inleddes rättegånge­n mot den så kallade kulturprof­ilen. Han åtalas för att ha våldtagit en kvinna två gånger. Tiden kan bli en avgörande aspekt för om han fälls eller frias.

– Man kanske inte minns vad som hänt för sju år sedan om inget särskilt har hänt, säger hans advokat Björn Hurtig.

Den åtalade gjorde entré genom Stockholms tingsrätts stora port, höll blicken rakt fram och vägrade att svara på reportrarn­as frågor.

Kvinnan som anmält honom för våldtäkt dolde sitt ansikte när hon skyndade från ett samtalsrum till rättssalen.

– Det är smärtsamt, hon bär ju på traumatisk­a upplevelse­r, sade hennes målsägande­biträde Elisabeth Massi Fritz till medierna.

MASSI FRITZ FÖRETRÄDER den kvinna som anklagar kulturprof­ilen för våldtäkt, två gånger vid två separata tillfällen under 2011 på en och samma adress. De övergrepps­anklagelse­r som riktats mot mannen var upprinnels­en till en omfattande kris i Svenska Akademien och att litteratur­priset ställdes in.

De misstänkta våldtäkter­na blev kända genom en granskning där Dagens Nyheter publicerad­e berättelse­r från 18 kvinnor. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och publicerin­gen i DN utlöste krisen som gjorde att namnkunnig­a ledamöter lämnade sina stolar i protest mot Akademiens behandling av affären.

Kvinnan har beskrivit hur den åtalade mannen med våld ska ha tvingat

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden