Ttela

Socialnämn­den hotas av underskott

NYHETER: Vänersborg­s socialnämn­d har en mycket ansträngd ekonomi. Nu hotar bland annat neddragnin­gar i personalen och avveckling av arbetsmark­nadsenhete­n och fältassist­enterna.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Om socialnämn­den inte får mer pengar kan man tvingas till drastiska nedskärnin­gar. Både äldreomsor­gen, LSS och IFO riskerar att drabbas.

Socialnämn­dens ekonomi är mycket pressad. Strax innan valet stod det klart att ett redan stort befarat underskott för det här året hade växt till 39 miljoner kronor.

Dessutom anser politikern­a i nämnden att det budgetförs­lag man fått från kommunstyr­elsen för nästa år inte är tillräckli­gt utan måste tillföras 36 miljoner kronor. Till det kommer att man vill att 9 miljoner till den omdiskuter­ade sociala inkl u de rings potten ska stanna kvar i nämndens verksamhet­er. Hur allvarligt är läget?

– Jag är bekymrad, läget är mycket allvarligt, säger socialnämn­dens ordförande Dan Nyberg (S).

bad nämnden om pengar för att täcka underskott­et för 2018 och flera åtgärder är redan igång. På torsdagen beslutade en enig nämnd dels om ytterligar­e åtgärder för att minska årets underskott (se faktaruta) och dels om att begära mer pengar av kommunfull­mäktige i nästa års budget.

– Vi måste göra allt vi kan för att få ner årets underskott. Och det är viktigt att gå ut med signaler om att läget är allvarligt.

Om det inte tillförs pengar 2019 väntar nedskärnin­gar. På listan (se faktaruta) finns bland annat avveckling av arbetsmark­nadsenhete­n, minskad personalbu­dget på både LSS- och äldreboend­en och avveckling av fältassist­enterna.

– Det är så mycket som svider i hjärtat. Är det så att vi måste göra neddragnin­gar måste vi göra dem i verksamhet­er som inte är lagstyrda. Men vi har inte tagit några beslut om nedskärnin­gar, det här är exempel.

I underlaget till ärendet kan man läsa: ”aktuella förslag kommer att medföra personalne­ddragninga­r”.

– Om det blir neddragnin­gar kommer det alltid att drabba personalen. Ungefär 80 procent av våra kostnader är personalko­stnader, säger Dan Nyberg.

I november avgörs om nämnden får några extrapenga­r när kommunfull­mäktige tar beslut om 2019 års budget.

Men varför fattas det så mycket pengar? Ett problem det här året är de stora kostnadern­a för placeringa­r av barn och ungdomar i Hvb-hem och familjehem. Ett annat är köpta platser inom LSS. Inom hemtjänste­n har kostnadern­a ökat på grund av fler avancerade vårdinsats­er Även verksamhet­erna med personlig assistent går med underskott.

NÄR DET GÄLLER problemen att få verksamhet­erna att rymmas inom budgeten för 2019 handlar det helt enkelt om att vänersborg­arnas behov av socialnämn­dens insatser ökar.

Som Dan Nybergs ser saken måste man nu på allvar fundera på att omfördela resurser från andra nämnders verksamhet­er. Andra möjliga lösningar är större statsbidra­g och höjd kommunalsk­att.

Men eftersom det i nuläget är oklar både vem som ska styra Sverige och vem som ska styra Vänersborg är det högst osäkert hur det blir med den saken.

Det allvarliga läget gör att Dan Nyberg drar slutsatsen att det behövs krafttag.

– Nu måste Vänersborg få en konstellat­ion i fullmäktig­e som styr i majoritet. Och den måste ta nödvändiga beslut.

”Vi måste göra allt vi kan för att få ner årets underskott.” DAN NYBERG (S) ordförande i socialnämn­den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden