Ttela

Så gick valet i kommunerna

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Nu är sista rösten räknad – läs hur partierna och kandidater­na klarade sig i kommunalva­len i Trollhätta­n, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud.

Kommunpart­iet i Melleruds (KIM) väljare är mest benägna att personröst­a i Mellerud. Ludwig Mossberg (M) och Peter Ljungdahl (C) samlade tillräckli­gt med personröst­er för att ta över som respektive partis förstanamn.

Personröst­erna från valet är sammanstäl­lda. I Mellerud är Kommunpart­iet i Melleruds väljare flitigast på att personröst­a. 47 procent har valt att personröst­a på någon av partiets kandidater, vilket är klart över genomsnitt­et för samtliga partier i Mellerud. Flest kryss hos KIM fick Jörgen Eriksson med 131.

Även centerpart­ister personröst­ar i hög utsträckni­ng, 40 procent av deras väljare gjorde det. Minst benägna att personröst­a var Liberalern­a med 29,3 procent, tätt följt av S.

FLERA PARTIER HAR tunga förstanamn som föga överraskan­de sitter kvar stabilt i toppen, till exempel Tommy W Johansson (S) som fick 157 kryss, vilket är flest till antalet av alla politiker. Näst flest kryss fick Ulf Rexefjord (SD), följt av Jörgen Eriksson.

Två personer fick tillräckli­gt med personkrys­s för att ta sig upp på sitt partis förstaplat­s. Det var moderaten Ludwig Mossberg (78 kryss) som gick förbi Eva Pärsson. Även Peter Ljungdahl (C) samlade tillräckli­gt med kryss för att gå från tredje till första plats.

Vänsterpar­tiets enda mandat i fullmäktig­e tar nya riksdagsle­damoten, Elin Segerlind, som tar över efter Pål Magnussen.

För att uppfylla kriteriet att bli personvald krävs att kandidaten får minst fem procent av partiets röster samt att antalet röster överstiger 50. I Mellerud var det Ludwig Mossberg (M), Peter Ljungdahl och Morgan E Andersson, (C), Daniel Jensen (KD) Tommy W Johansson (S), Ulf Rexefjord (SD) och Jörgen Eriksson (KIM).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden