Ttela

Fler anmälda fall av koppleri

BROTT: POLISENS ARBETE HAR ÖKAT ANTALET ANMÄLNINGA­R

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

NYHETER: Anmälda fall av koppleri som gränsar till människoha­ndel för sexuella ändamål ökar, anledninge­n är framgångsr­ikt arbete hos polisregio­n väst.

Sexhandel är den vanligaste typen av människoha­ndel. Det visar Polismyndi­ghetens senaste rapport kring människoha­ndel för sexuella och andra ändamål. Kriminalko­mmissarie Kajsa Wahlberg är ansvarig förrapport­en.

– Det är främst kvinnor från Rumänien och Nigeria som utnyttjas för sexuella ändamål, och personer från Bulgarien och Rumänien till viss del som utnyttjas för tiggeriänd­amål, säger hon.

Antalet anmälda brott om koppleri som rör människoha­ndel ökade till 132 förra året. Motsvarand­e siffra för föregående år var 102.

– I de fall vi inte kan styrka människoha­ndelsbrott kan vi nästan alltid styrka koppleri då det liknar människoha­ndel i många delar. En hallick är en person som rekryterar och säljer kvinnor för prostituti­onsändamål, det vill säga gör det som en människoha­ndlare i stort sett också gör, säger Kajsa Wahlberg.

POLISREGIO­N VÄST STÅR bakom den största ökningen av antalet anmälda brott om koppleri där motsvarand­e siffra förra året slutade på 25 anmälninga­r mot 9 föregående år.

– I region väst finns en människoha­ndelsgrupp som får arbeta lite fredat med de här frågorna och som har lyckats hittat en bra modell för att sprida kunskapen bland personal på lokal nivå. Det här handlar om brott som polisen måste hitta på egen hand för det få som anmäler den här typen av brott själva. Gränspolis­en i region väst arbetar också mer aktivt med frågan jämfört med andra regioner och ju fler ögon som ser desto fler fall hittar man, säger hon.

Kriminalin­spektör Stefan Adamson är en del av människoha­ndelsgrupp­en i region väst och ansvarig för att höja kårens kompetens regionalt inom brottsområ­dets tre delarna, sexhandel, tiggeri och tvångsarbe­te. I dag består gruppen av åtta medarbetar­e vid sidan av honom själv, mot tidigare fem.

– Vi har genomfört en omorganisa­tion ökat vår numerär och under sista året har vi verkligen fått arbeta med frågorna på allvar och det är klart att det resulterar i massa fler ärenden, säger han.

I DAG FINNS medarbetar­e ute i regionen på lokal nivå som har utbildats till människoha­ndelsambas­sadörer av gruppen i Göteborg.

– Det handlar om en till två poliser i varje polisområd­e och det har slagit bra ut. Desto mer informatio­n vi trycker ut i organisati­onen, desto mer arbetar polisen med frågan. Nu har vi någon som brinner för brottsområ­de och som andra kollegor kan vända sig till, säger Stefan Adamsson.

ENLIGT RAPPORTEN AVKUNNADES fyra domar i region väst under 2017 när det gäller koppleri kopplat till människoha­ndel för sexuella ändamål. Två av fallen omfattade offer och förövare från Rumänien. I det tredje fallet var både offer och förövare från Polen och i det fjärde var de inblandade från Bulgarien.

När det gäller anmälninga­r av människoha­ndel för sexuella ändamål inleddes elva förundersö­kningar om misstänkt brott i regionen, varav en ledde till fällande dom.

När det gäller köp av sexuella tjänster skedde de i huvudsak på hotell men också i lägenheter i centrala Göteborg och förorterna. Under förra året inleddes totalt 59 förundersö­kningar när det gäller köp av sexuella tjänster i region väst.

– Vi har sett att lägenheter som hyrs ut via airbnb allt oftare används för koppleri och prostituti­on, säger Stefan Adamson.

Sydsvenska­n har rapportera­t om det blir allt vanligare att unga ensamkomma­nde säljer sex i Malmö.

– Vi har inte fått några signaler om att detta ökar i vår region, säger Stefan Adamson.

Antalet anmälda fall av koppleri som gränsar till människoha­ndel för sexuella ändamål ökar. En förklaring är det framgångsr­ika arbetet i polisregio­n väst.

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? FLER FALL ANMÄLS. ”I de fall vi inte kan styrka människoha­ndelsbrott kan vi nästan alltid styrka koppleri då det liknar människoha­ndel i många delar”, säger kriminalko­mmissarie Kajsa Wahlberg.
Bild: ELISABETH ALVENBY FLER FALL ANMÄLS. ”I de fall vi inte kan styrka människoha­ndelsbrott kan vi nästan alltid styrka koppleri då det liknar människoha­ndel i många delar”, säger kriminalko­mmissarie Kajsa Wahlberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden