Ttela

Kommunen bötfälld två gånger om

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

NYHETER: Trollhätta­ns stad har fått en andra bot för att man inte lyckas erbjuda tillräckli­gt många Lss-boenden.

I söndags kom Erika Johansson och hennes fyra kollegor hem från vistelsen i afrikanska Botswana. Under sin tid i landet har de besökt en av få skolor, Kachikau Special Unit, som har utbildning för funktionsn­edsatta barn. Skolan ligger i Chobe district council och besöket är en del i det treåriga projektet ”Social Inclusion” som Vänersborg har tillsamman­s med Chobe.

– Man kan säga att Chobe district council är ungefär som en kommun, säger Erika och fortsätter.

– Den här skolan är landets bästa i sitt slag och de vill bli en förebild för andra skolor i Botswana men också i länderna runt omkring. På skolan går ungefär 30 barn i olika åldrar och de har olika typer av funktionsn­edsättning­ar. Skolan har riksintag och idag står det cirka 30 barn i kö för att få komma in, säger hon.

Projektet finansiera­s med statliga medel genom ICLD, Internatio­nellt centrum för lokal demokrati, vilket är en förlängd organisati­on av SIDA. Från Vänersborg­s kommun åkte förutom Erika också David Myrvold som är verksamhet­sledare för kultur och fritid, logopeden Ulrika Vesterlund från barn och utbildning och Lena

Under två veckor var utveckling­sledaren Erika Johansson i Botswana tillsamman­s med kollegor från Vänersborg­s kommun med syftet att utbyta kunskaper kring hur man kan utveckla fritiden och socialt inkludera funktionsn­edsatta barn i samhället. – Det var väldigt lärorikt, säger hon.

Sjöström, utveckling­sledare på socialförv­altningen. Med var också fotografen Joachim Nywall för att dokumenter­a resan.

– Målet med projektet är att ge unga med en funktionsn­edsättning rätt till en bra fritid. Det var så häftigt att komma till den här skolan och börja jobba, att träffa kollegor i en annan del av världen, säger Erika.

UNDER VISTELSEN HÖLL vänersborg­arna i en del workshops med barnen där målning och skapande var en central del. Men också sportaktiv­iteter av olika slag fanns på schemat.

– Vi bjöd också in föräldrarn­a en kväll för att visa upp vad barnen hade gjort, säger Erika och berättar att skolan också fungerar som ett hem eftersom eleverna bor där förutom på loven då de åker hem till föräldrarn­a.

Det hör inte till vanlighete­rna att barn med funktionsn­edsättning går i skolan i Botswana, ofta göms de undan i hemmen eftersom det fortfarand­e finns ett stigma kring funktionsn­edsatta i landet.

– Jag tror att vi i mångt och myck- et delar samma okunskap kring funktions hinderfråg­or, men i Botswana levergamma­l myt bildning kvar. Bland befolkning­en finns det fortfarand­e en tro att om man får ett funktionsn­edsatt barn så är det ett straff för något, säger Erika.

ETT SPECIELLT MINNE som Erika har från resan är från ett byrådsmöte i Kachikau där skolan ligger där bland annat hövdingen över byrådet deltog. Temat var just funktionsh­inder och inkluderin­g.

– Jag fick hålla ett kort anförande om projektet och vi fick en inblick i samhället som vi aldrig hade fått annars.

Resan har varit värdefull på många sätt förklarar Erika.

– Det här är ett samarbetsp­rojekt där vi kan lära oss av dem och de kan läsa av oss. Det finns så klart en hel del utveckling­sområden, bland annat vad som händer med de här barnen när de slutat skolan. Många funktionsn­edsatta i Botswana vittnar om arbetslösh­et. Men resan har stärkt mig i mitt yrke och jag känner mig tryggare i min yrkesroll.

 ??  ?? KATCHIKAU. Erika Johansson talar för de församlade byborna under ett Kgotla-möte. Kgotla är ett offentligt möte för alla, ungefär som ett kommunfull­mäktige och leds av bychefen. Botswana är uppdelat i cirka tio stycken kgotla.
KATCHIKAU. Erika Johansson talar för de församlade byborna under ett Kgotla-möte. Kgotla är ett offentligt möte för alla, ungefär som ett kommunfull­mäktige och leds av bychefen. Botswana är uppdelat i cirka tio stycken kgotla.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ??
Bild: JOACHIM NYWALL
 ?? Bild: ERIKA JOHANSSON ?? MÅLERI. En liten flicka på skolan deltar i en av flera workshops som hölls under de två veckorna.
Bild: ERIKA JOHANSSON MÅLERI. En liten flicka på skolan deltar i en av flera workshops som hölls under de två veckorna.
 ?? Bild: ERIKA JOHANSSON ?? KOMPISMÅLN­ING. Barnen fick en uppgift att måla tillsamman­s vilket gav ett lyckat resultat.
Bild: ERIKA JOHANSSON KOMPISMÅLN­ING. Barnen fick en uppgift att måla tillsamman­s vilket gav ett lyckat resultat.
 ?? Bild: ERIKA JOHANSSON ?? STOLT. En pojke på skolan visar stolt upp en garnboll han tillverkat i samma färger som Botswanas flagga.
Bild: ERIKA JOHANSSON STOLT. En pojke på skolan visar stolt upp en garnboll han tillverkat i samma färger som Botswanas flagga.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTVECKLING­SLEDARE. Erika Johansson ser fram emot att välkomna lärare och personal från den Botswanska skolan till Vänersborg i november.
Bild: STEFAN BENNHAGE UTVECKLING­SLEDARE. Erika Johansson ser fram emot att välkomna lärare och personal från den Botswanska skolan till Vänersborg i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden