Ttela

Bidragen måste reformeras

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

SOCIALPOLI­TIK. Försörjnin­gsstödet, det som tidigare kallades socialbidr­ag, är tänkt att vara det yttersta skyddsnäte­t – ett ekonomiskt bistånd man kan få när alla andra möjlighete­r är uttömda. Som en ny rapport från Institutet för arbetsmark­nadspoliti­sk utvärderin­g, IFAU, visar har det för många istället blivit en slags arbetslösh­etskassa.

Liberalern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson visade dessutom i vintras i en rapport (28/2) att två av tre som får försörjnin­gsstöd är kvar i bidragssys­temen fyra år senare. Bidragsber­oende är ett reellt problem.

DET ÄR TYDLIGT att Sverige behöver en bidragsref­orm. Både Liberalern­a och Moderatern­a har föreslagit ett bidragstak – att olika typer av bidrag aldrig ska gå att stapla på varandra så att det blir olönsamt att arbeta – och förändring­ar av försörjnin­gsstödet. Till exempel vill Liberalern­a göra krav på motprestat­ion för att få ersättning obligatori­skt.

Det är inte dåliga förslag. Men som IFAU skriver i sin rapport kan kommunerna inte ställa motkrav om det exempelvis finns missbruksp­roblematik eller beteendemä­ssiga störningar. Det är förstås rimligt.

De som har drogproble­m eller är psykiskt sjuka, men som av olika skäl inte befinner sig i vårdsystem­et, måste kunna få ekonomiskt bistånd ändå.

EN BÄTTRE LÖSNING är därför det Ifau-förslag som Daniel Braw lyfter fram i Barometern (14/9): att flytta de arbetslösa från försörjnin­gsstödet. Det är ursprungli­gen en idé från professor Eva Mörk i Långtidsut­redningen 2011 och skulle innebära att de som är aktivt arbetslösa istället för försörjnin­gsstöd skulle få en statlig ersättning strax över socialbidr­agsnormen.

Därmed knyts de också tydligare till Arbetsförm­edlingen, och eftersom staten styr ersättning­en blir det lättare att se till att det alltid lönar sig att arbeta. En positiv bieffekt är att de många kommuner som ägnar sig åt arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder för arbetslösa istället kan fokusera på de med särskilda behov.

DET STÅR FÖRSTÅS också klart att Arbetsförm­edlingen måste reformeras i grunden. I våras kom rapporter om att myndighete­n förmedlar mindre än 15 procent av jobben (27/4).

Ett bättre bidragssys­tem går dock hand i hand med en förändrad arbetsmark­nadspoliti­k. Försörjnin­gsstödet ska vara ett skyddsnät, inte en A-kassa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden