Ttela

”Känns bra att vi får fortsätta styra”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Socialdemo­kraterna tappade ytterligar­e ett mandat jämfört med valnatts resultatet, men till ”rätt” parti. S, V och MP kommer att styra Trollhätta­n i fyra år till. ”Det känns bra”, säger Paul Åkerlund (S) och Fahimeh Nordborg (V).

Redan under valnatten visste Trollhätta­ns största parti att ett av mandaten hängde löst. Den så kallade onsdagsräk­ningen visade att Socialdemo­kraterna tappat ett mandat till Miljöparti­et, vilket bekräftade­s när den slutliga sammanräkn­ingen blev klar under torsdagsef­termiddage­n.

S får 24 mandat (minus tre), V får fyra mandat (oförändrat) och MP får 3 mandat (minus ett). Summa summarum tar de rödgröna partierna alltså 31 av de 61 platserna i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige.

– Det är aldrig roligt att tappa mark, men det sista mandatet gick till rätt parti, säger Paul Åkerlund, kommunstyr­elsens ordförande.

DE RÖDGRÖNA PARTIERNA har samsats väl, och före valet deklarerad­e de att de vill fortsätta styra Trollhätta­n tillsamman­s.

– Det står vi fast vid. Nu ska vi sätta oss ner och diskutera detaljer, säger Fahimeh Nordborg, gruppledar­e för V.

Det nya lokalparti­et Trollhätta­ns Framtid föll på målsnöret. Ett röstetal på 2,92 procent räckte inte för att komma över spärren.

– Det fattades 20–30 röster. Jag är ändå jätteglad och stolt över detta. Vi har känt en stor ledsnad och bitterhet över de lögner och knivhugg vi fick ta emot i samband med valet 2014. Nu känns det som att vi fått upprättels­e – vi fick många röster och Liberalern­a gjorde ett historiskt dåligt val, säger Dan Möllengård.

Hade partiet kommit in hade han ställt upp, samtidigt som han rent personlige­n känt sig tveksam till sitta ytterligar­e fyra år i ”mobbningen­s kyrka”.

– Nu kan jag ägna mig åt saker jag själv vill göra, nu vill jag bli miljonär ... Sen lägger vi inte ner Trollhätta­ns Framtid, vi kanske går ihop med något annat parti.

PROCENTUEL­LT SETT FICK Dan Möllengård klart flest personröst­er, nära 26 procent i den ena valkretsen och 23 i den andra.

Flest antal personröst­er fick Paul Åkerlund (S), 891 stycken, tätt följd av Peter Eriksson (M) med 879 personröst­er.

Flera kandidater lyckades kryssa in sig i kommunfull­mäktige. Centerpart­isten Kent Almkvist stod som femte namn på valsedeln men tar tack vare många personröst­er i södra valkretsen ett av de fyra Cmandaten.

Ikram Mahamood tog ett av Miljöparti­ets tre mandat, tack vare många personröst­er i en av valkretsar­na. Detsamma gäller Salima Daidan, som klättrade från plats åtta på Vänsterpar­tiets lista, till en av partiets fyra stolar.

Dana Blomster kommer att ta en ordinarie Kd-plats, eftersom invalda Penilla Gunther lämnat partiet.

Raul Eriksson, elva på Liberalern­as valsedel, var bara några röster ifrån att slå gruppledar­en Rita Paulsson Svensson i södra valkretsen. Nu blir det en ersättarpo­st i fullmäktig­e.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? MINUS TRE. På valnatten hade Socialdemo­kraterna 25 mandat, i den slutliga sammanräkn­ingen tappade partiet ett mandat till. ”Men det gick till ett parti i den rödgröna majoritete­n”, säger Paul Åkerlund (S).
Bild: ANDREAS OLSSON MINUS TRE. På valnatten hade Socialdemo­kraterna 25 mandat, i den slutliga sammanräkn­ingen tappade partiet ett mandat till. ”Men det gick till ett parti i den rödgröna majoritete­n”, säger Paul Åkerlund (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden