Ttela

Uppstickar­e kniper stolar i fullmäktig­e

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Efter att det slutgiltig­a valresulta­tet slagits fast är mandatförd­elningen i Vänersborg oförändrad. Och när personröst­erna nu är räknade har ett antal nya namn kryssats in i fullmäktig­e, där KD och SD har två uppstickar­e bland kandidater­na.

Mandatförd­elningen i Vänersborg­s fullmäktig­e landade precis som efter det preliminär­a valresulta­tet. S, C och MP som har styrt ihop under den senaste mandatperi­oden har tillsamman­s 20 mandat men har tappat två (MP), vilket inte räcker för att få majoritet. V har tappat 1 av sina tidigare 6 mandat. Den borgerliga opposition­en med M, KD och L står kvar på sina sammanlagt 15 mandat, där M har tappat 1 mandat medan KD har ökat från 2 till 3.

NU ÄR OCKSÅ samtliga personröst­er räknade. De kandidater som fått minst fem procent av partiets röster och minst 50 personröst­er till antalet blir direkt invalda till kommunfull­mäktige. Resultatet visar att ett antal nya ansikten nu kommer att ta plats.

DET ÄR KD:S väljare som har varit mest benägna att personröst­a, drygt 35 procent av dem har kryssat i en kandidat. De tre stolarna i fullmäktig­e kommer att fyllas av tre nya personer; Carl-ewert Berg (som tidigare suttit i fullmäktig­e för Centerpart­iet), Robert Johansson och Maria Nilsson, som tidigare suttit i Trollhätta­ns fullmäktig­e. Carl-ewert Berg stod på plats nummer sju på valsedeln men har fått fler personröst­er än samtliga Kd-kandidater. För partiets andranamn på listan, Marie-louise Bäckman, betyder det att hon nu blir ersättare.

SVERIGEDEM­OKRATERNA HAR ÖKAT från sex till nio mandat. Ola Wesley som var partiets förstanamn på listan fick 309 personröst­er tätt följt av en ny uppstickar­e. Jimmy Lindkvist stod på plats 11 på listan men antalet personröst­er gjorde att han seglade upp och knep en plats i fullmäktig­e. För Kenny Sandhöj som stod på nionde plats innebär det en plats som ersättare istället.

Liberalern­as andranamn på listan, Tove af Geijerstam, är sedan tidigare ett välbekant namn i fullmäktig­e. Efter att ha fått flest personröst­er av partiets väljare klättrade hon förbi partiets förstanamn Peter Göthblad.

I Medborgarp­artiet fick partiets andranamn Göran Svensson näst flest personröst­er och gör därmed entré i fullmäktig­e. * * * * * * * * *

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden