Ttela

Therese har tagit alla sina chanser

JUBILAREN: ”JAG HAR HAFT DE ROLIGA JOBBEN”

- LENA WREEDE/TT

Therese Mattsson är tio minuter för tidig till intervjun och får därför vänta lite. Senare förklarar hon att det är ett av hennes karaktärsd­rag att vara ute i god tid. Men väntan blev ändå ingen dötid. Efter åren som chef på en rad myndighete­r känner hon många människor. Och det är ännu fler som känner igen henne. Riktigt tydligt blev det 2004 i samband med att hon blev chef för Rikskrimin­alpolisen.

– Det var omvälvande. Tack och lov var det innan det fanns sociala medier, säger hon, men flikar snabbt in att de allra flesta bara är glada och vill veta mera.

– Då får man svara så gott man kan. Det jobbiga är att du aldrig kan vara privat. Därför har jag stor respekt för kändisar, skådespela­re, idrottsstj­ärnor. Och för att inte tala om alla politiker. Men för min del har det börjat fejda ut nu. Det är skönt.

Hon växte upp i Lycksele under 1960- och 70-talen. Föräldrarn­a beskriver hon som enkla, men drivna människor och som gjorde allt för sina barn. Pappa var lagerchef på Domänverke­t och gillade att jaga. Mamma jobbade heltid som tandteknik­er, tog hand om Therese och hennes lillebror och allt annat i hushållet.

– Det var ju så på den tiden. I dag kan jag bli väldigt imponerad av henne. Hon gillade att vara ute i skogen och plocka bär. Jag tror att jag fått min energi från henne.

Hon har chefat för polisen, Säpo, Rikskrimin­alen och Tullverket. Nu har Therese Mattsson landat som generaldir­ektör för Kustbevakn­ingen.

AV SIN PAPPA har hon ärvt den sociala biten, förmågan att prata med alla slags människor, men också jaktintres­set. I femtonårs-

åldern började hon följa med honom ut i skogen.

– Jag har jagat det mesta – älg, rådjur, fågel och hare. När jag fick mitt första chefsjobb, ett vikariat för en polismyndi­ghet i Värmland i slutet av 1980-talet, var jag den enda kvinnan. Men då fick jag nytta av jakten. Det förenade oss.

Hon säger också att trots att hon i princip alltid jobbat i mansdomine­rade yrken har hon aldrig känt sig trakassera­d, möjligtvis exkluderad, i vissa sammanhang som när det skulle bastas eller tas en whiskey.

– Jag tar mig fram. Jag är kort och liten och ser snäll ut, så jag har nog aldrig uppfattats som ett hot. Jag umgås utmärkt både med män och kvinnor. För mig handlar det om att jobba mot ett gemensamt mål, det är det som är roligt.

EFTER NÅGRA ÅR på olika polismyndi­gheter gick hon vidare och blev chef över Säpo i sex år och därefter Rikskrimin­alpolisen lika lång tid. Från 2011 fram till i somras var hon generaldir­ektör för Tullverket. Nu är hon GD för Kustbevakn­ingen.

– Jag brukar säga att jag har haft alla de roliga jobben. Och den ende som hunnit med tre olika uniformer.

Dimper jobben ned i knät på dig?

– Jag har tagit alla chanser jag har fått, men jag har inte haft någon karriärpla­nering. I stället har jag har hoppat på alla utmaningar. Men det finns också jobb hon helst inte vill ha. Till exempel spekulerad­e många i att hon skulle bli vår nästa Rikspolisc­hef. Men här höjer Therese Mattsson sin hand i en avvärjande gest.

– Hade jag varit tio år yngre så kanske, men inte nu. Jag vet hur jobbigt det är. Nu fyller jag sextio. Varför ska jag kasta mig in i något som kan ge mig en hjärtinfar­kt? Och Anders Thornberg är en utmärkt person som kommer att klara det mycket bra.

– Men jag var riktigt nervös över att jag skulle få frågan. Vissa jobb går det inte att tacka nej till – du gör dem bara.

NU ÄR DEN faran över och Therese Mattsson är mycket nöjd över att vara på Kustbevakn­ingen. Efter att hon tillträdde i juni har det redan hänt mycket. I mitten av juli var det skogsbränd­erna där hennes myndighet agerade flygledare från luften med tre av sina plan. Lite senare gick ett fartyg på grund utanför Oskarshamn och läckte ut 14 000 liter olja i Östersjön. Arbetet med att plocka upp den landade bland annat på Kustbevakn­ingen.

– Vi gör nytta för samhället. Det är också min röda tråd med de jobb jag har haft. För mig ger det en inre tillfredst­ällelse.

 ??  ?? TUNGA JOBB. Therese Mattsson har varit chef för olika polismyndi­gheter, Säpo, Rikskrimin­alen och Tullverket. Sedan i somras är hon generaldir­ektör för Kust-bevakninge­n.
TUNGA JOBB. Therese Mattsson har varit chef för olika polismyndi­gheter, Säpo, Rikskrimin­alen och Tullverket. Sedan i somras är hon generaldir­ektör för Kust-bevakninge­n.
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden