Ttela

Med människorn­a på Titanic i fokus

CLAES-GÖRAN WETTERHOLM: ”JAG HAR GJORT NÅGOT AV MITT NÖRDSKAP”

-

Den 31-årige ingenjören föddes i Kville socken i Bohuslän, var son till en fattig skomakare och hette från början Johannesso­n i efternamn. Han jobbade hårt och kunde 1907 kvittera ut sitt examensint­yg från ingenjörsu­tbildninge­n.

I SAMMA VEVA bytte han efternamn till Kvillner efter sin hemsocken och fick snabbt anställnin­g vid Linjebyggn­adsbyrån hos Trollhätte Kanalverk. Som yngste ingenjören där räknades han som påläggskal­v och belönades snart av sin arbetsgiva­re med ett stipendium.

En stolt Henrik Kvillner gjorde sig beredd att lämna fästmön Signe Kjellberg och resten av sin familj för en tid. Tanken var att han och Signe skulle gifta sig när han kom tillbaka från ”Amerikat”, där han skulle studera moderna järnkonstr­uktioner.

I april 1912 var han en av passagerar­na i andra klass när det stolta skeppet Southampto­n gav sig ut på sin jungfrufär­d ...

TITANIC THE EXHIBITION är en vandringsu­tställning, som hade premiär i Barcelona 2003.

– Då fick utställnin­gen plats i en långtradar­e. Nu har vi sex stycken och får jag bestämma blir det många fler framöver, säger Claesgöran Wetterholm.

Den svenske historiker­n, författare­n och Titanic-experten (eller Titanic-nörd, som han kallar sig själv) har steg för steg skapat och byggt upp utställnin­gen tillsamman­s med det spanska företaget Musealia.

Linjebyggn­adsbyråns yngste ingenjör i Trollhätta­n hade fått stipendium för att åka på studieresa till Amerika. Men Henrik Kvillner gick ombord på Titanic i april 1912 och blev ett av alla fartygskat­astrofens offer som nu uppmärksam­mas på den stora Titanic-utställnin­gen i Göteborg.

HANS EGEN FASCINATIO­N för det förlista Atlantskep­pet grundades redan i slutet av 60-talet.

– Jag blev inblandad i en expedition som skulle gå ut och bärga Titanic. En fullständi­gt orealistis­k plan som det naturligtv­is aldrig blev något av, men i samband med projektet kom jag i kontakt med människor som haft eller hade kontakt med Titanic på olika sätt.

– Nu har jag haft Titanic som yrke på heltid i 22 år och på halvtid i 32, så jag har i alla fall GJORT något av mitt nördskap. (skratt)

Det är en mild underdrift med tanke på att den nu 66-årige svensken räknas som en av världens främsta forskare i ämnet. Han har

 ??  ?? INGENJÖREN & EXPERTEN. Henrik Kvillner, anställd vid Trollhätte Kanalverk, blev ett av alla dödsoffer på Titanic. Claes-göran Wetterholm lyfter fram Kvillners tion, som har premiär i Göteborg i dag.
INGENJÖREN & EXPERTEN. Henrik Kvillner, anställd vid Trollhätte Kanalverk, blev ett av alla dödsoffer på Titanic. Claes-göran Wetterholm lyfter fram Kvillners tion, som har premiär i Göteborg i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden