Ttela

Hur länge kan vi räkna med S-rörelsen?

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

PARTIER. Bortom dagspoliti­kens stämningar och förväntnin­gar är trenden tydlig: Socialdemo­kraterna har gjort sitt svagaste val sedan den allmänna rösträtten infördes. Det parti som under Per Albin Hansson och Tage Erlander så dominerade svensk politik samlar nu bara 100 riksdagsle­damöter. Sedan Göran Perssons avgång har antalet minskat med 30 mandat. Snudd på ett helt Centerpart­i.

MANDATPERI­ODEN RAMAS DÄRFÖR in av att ett av den demokratis­ka världens starkaste partier dalar: Långsammar­e än släktingar­na i andra länder. Men likt i resten av Europa måste aktörerna i det politiska systemet planera för vad trenden innebär.

Den debatten gäller stora systemfråg­or: hur förändra en demokrati som formats av ett dominerand­e parti? Hur ska parterna på arbetsmark­naden förhålla sig till att LO:S parti blir ett bland andra? Och vad händer med civilsamhä­llet när de traditione­lla folkrörels­erna tappar sin relation till de som bygger långvariga riksdagsma­joriteter?

Ur ett liberalt perspektiv är dessa debatter efterlängt­ade. De följer bland annat av ett långvarigt arbete med att utmana förhålland­en som en gång togs för givna.

INTE HELLER DE liberala partierna har fått det valresulta­t de önskat. De kan likväl läsa väljarunde­rsökningar om en väljarkår som söker sig från vänstern samtidigt som liberala systerpart­ier i liknande länder firar uppgångar och regeringsm­akt.

I ljuset av detta måste Socialdemo­kraternas inbjudan till förhandlin­gar bedömas också ur ett längre perspektiv. Stefan Löfven missar inte ett tillfälle att efterlysa blockpolit­ikens upplösning. Samtidigt sliter Socialdemo­kraterna med att hitta sin roll när det samhälle de vuxit fram i förändras.

Den liberala trenden inbjuder till mer skiftninga­r och frihet. Bör de då slå sig i slag med en politisk kraft som inte ser ut att vara att räkna med på några mandatperi­oders sikt? Det är i dag svårt att se vilket politiskt projekt ett längre samarbete med S ska vara en del av.

Och det är svårt att räkna med att just svenska socialdemo­krater skulle ta sig ur problemen som har drabbat deras motsvarigh­eter i Skottland, Grekland eller Tyskland. Samtidigt som S fortsatt är ett tillräckli­gt skickligt maktparti för att kräva rejäla politiska eftergifte­r dessförinn­an.

DE BORGERLIGA PARTIERNA minns svårighete­rna att hitta tillbaka efter tidigare S-samarbeten. De minns Centerpart­iets 5,1 procentenh­eter i valet 1998 och de ser Miljöparti­ets kraschland­ning i dag. Därför är Sveriges största parti svagare än vad dess storlek ger sken av.

Varken högkonjunk­tur eller ett starkt väljarintr­esse för välfärdsfr­ågor kunde stoppa dess nedgång. Därför vet ingen om det gamla maktpartie­t är att räkna med på bara några års sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden