Ttela

Upp till bevis om migränvård­en

- ANNA KARIN WALLBERG

Mer än 1,4 miljoner svenskar och cirka 181 000 västgötar lider av migrän. En betydande andel är helt beroende av specialist­vård, men enligt en registeran­alys kan det skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till injektions­behandling för kronisk migrän. Västra Götalandsr­egionen hamnade på tredje sista plats.

Huvudvärks­förbundet har frågat regionpoli­tikerna i Västra Götaland vad de vill göra så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialist­vård. Två tredjedela­r av alla svarande partier vill satsa på utbildning av primärvård­en, 50 procent vill införa vårdprogra­m och 17 procent vill inrätta en specialise­rad huvudvärks­enhet centralt i regionen för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

Rätt behandling kan vara skillnaden mellan självförsö­rjning och utanförska­p. Huvudvärks­vården är dock allt annat än jämlik. Den är ett migränlott­eri, där invånarna i Västra Götalandsr­egionen är förlorare. Regionpoli­tikerna har nu uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärks­vården. Nu är det dags att gå från ord till handling, politiker. Svik inte 181 000 migrändrab­bade västgötar och deras anhöriga.

Ordförande i Huvudvärks­förbundet

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? BÖRJA AGERA. Regionpoli­tikerna har uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärks­vården. Nu är det dags att gå från ord till handling, tycker insändarsk­ribenten.
Bild: JESSICA GOW/TT BÖRJA AGERA. Regionpoli­tikerna har uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärks­vården. Nu är det dags att gå från ord till handling, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden