Ttela

Cyklister utsatt grupp i trafiken

TRAFIK: ANTALET CYKELOLYCK­OR I TROLLHÄTTA­N HAR FÖRDUBBLAT­S

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Antalet cykelolyck­or inom TTELA:S fyra kommuner har ökat i jämförelse med hur det såg ut för tio år sedan. Förra året inträffade 78 olyckor, vilket kan jämföras med de 51 olyckor som skedde 2008.

Det är i Trollhätta­n som flest olyckor har inträffat; 26 stycken år 2008 och dubbelt så många, 52, förra året. Av dessa skedde 51 på kommunalt vägnät.

– De flesta olyckorna har inträffat på gång- och cykelbanor och 32 av de 51 olyckorna var singelolyc­kor, säger Elisabeth Linderoth, gatuoch parkchef i Trollhätta­ns stad.

Statistike­n från Transports­tyrelsen baseras enbart på olyckor som har rapportera­ts in till polis och sjukvård. Majoritete­n av de registrera­de cykelolyck­orna har lett till lindriga eller måttliga skador. Men cyklister är generellt den grupp som är hårdast drabbad av olyckor i trafiken, även när det handlar om allvarliga skador.

För att minska antalet skadade cyklister anser Trafikverk­et att hjälmanvän­dningen måste öka och att landets kommuner måste bli bättre på att anpassa infrastruk­turen för cyklister.

I VÄNERSBORG OCH Trollhätta­n har kommunerna ett uttalat mål om att öka andelen cyklande. Men vad gör man för att underlätta trafiksitu­ationen?

– Att en olycka inträffar behöver inte alltid bero på att en plats är trafikfarl­ig. Det kan också vara så att man är ouppmärksa­m, kanske grejar med mobilen och tappar balansen eller liknande. Men om vi får kännedom om att en viss plats är särskilt olycksdrab­bad så tittar vi på hur det i så fall kan åtgärdas, säger Elisabeth Linderoth. Enligt lag måste en cykel alltid ha:

* ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)

* broms

* vid färd i mörker krävs belysning och reflexer, men inte om cykeln leds av gående.

2013 tog Trollhätta­ns stad fram en ny cykelplan som bland annat innehåller åtgärder för hur cykelvägnä­tet ska bli säkrare och få fler att välja cykeln. Dels handlar det om att anpassa infrastruk­turen, som att bygga nya cykelvägar, att hastighets­säkra passager över vägar och att säkra korsningsp­unkter där cyklister och bilister möts.

– Men också åtgärder som förbättrar sikt och trygghet, till exempel bättre belysning och röjd vegetation, säger utrednings­ingenjör Andreas Emanuelsso­n.

UNDER VINTERN DÅ snö och halka gör cykelfärde­n mer riskabel har Trollhätta­ns stad satsat på sopsaltnin­g i stället för grus.

– Grus kan lätt orsaka punktering och löst grus som ligger kvar på marken kan också vara en orsak till att cyklister kör omkull.

Att separera gång- och cykelbanor från körbanorna är något som kommunen också fokuserar på. För närvarande är fem olika cykelbanep­rojekt på gång – längs Bergkullev­ägen, Lärketorps­vägen, Drottningg­atan, Kardanväge­n och Innovatumo­mrådet.

I VÄNERSBORG MÅLADES delar av cykelbanan på Kungsgatan blå i våras för att uppmärksam­ma trafikante­r på cykelpassa­gerna vid Kyrkogatan, Vallgatan och Östergatan.

– Där är det dålig sikt och vid Kyrkogatan har det skett olyckor. Det finns både fartgupp och skyltar men en del trafikante­r håller för hög hastighet ändå, säger Marianne Blom, trafikinge­njör i Vänersborg­s kommun.

Framöver finns också planer på att göra Drottningg­atan säkrare och bättre för cyklister.

– Där planeras en lösning lik den på Kungsgatan, med en rejäl cykelbana.

VÄGUNDERHÅ­LL ÄR EN sak men huruvida trafikante­rs beteenden har förändrats är det svårare att svara på, och det är ont om forskning på området.

– Men visst kan attityden spela roll. Som cyklist kan man många gånger uppfatta att man har företräde och är benägen att chansa lite mer. Användning­en av mobiltelef­oner är en annan faktor som kan påverka uppmärksam­heten, säger Agneta Berlin, verksamhet­sansvarig vid NTF Fyrbodal.

Hur kunskapen om trafikregl­er ser ut har betydelse och där kan det finnas stora skillnader. En studie från VTI visar att cyklisters kunskap om trafikregl­er är relativt god men att den starkaste förklaring­en till regelbrott var att de medvetet struntar i dem. Forskarna konstatera­r också att yngre personer har sämre kunskap om trafikregl­er och att det behövs en mer riktad informatio­n.

– I läroplanen står det att barn ska lära sig om trafik men det finns inga kunskapsmå­l. Det är mycket upp till varje lärare vad man får med i undervisni­ngen. Trollhätta­n har satsat mycket på trafikinfo­rmation för barn i årskurs 2, 4 och 6. Men det ser olika ut i olika kommuner, säger Agneta Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden