Ttela

Koll på trafikregl­erna”

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Även Håkan Tengberg från Vargön har noterat att det inte är alla cyklister som verkar känna till vilka trafikregl­er som gäller, och betonar att det är viktigt att människor får lära sig detta.

Själv tycker han att det finns gott om cykelbanor i staden och att det är lätt att ta sig fram som cyklist. Idag är han pensionär men när han arbetade cyklade han dagligen mellan Vargön och Vänersborg – året runt.

– Jag skaffade dubbdäck till cykeln för 30 år sedan och nu för tiden har jag också hjälm, det är min fru som har fått mig att börja använda den. Jag har en god vän som ramlade med cykeln och slog sig illa huvudet, sånt får en att tänka till.

I ALLÉN PÅ Kungsgatan i Trollhätta­n träffar vi Rebecka Sandelin. Hon berättar att hon vid ett tillfälle har varit nära att bli påkörd när hon har cyklat.

– Det var vid ett övergångss­tälle i närheten av Nya Skolan. Både jag och bilisten bromsade in, men sen körde bilisten i alla fall och träffade mitt framdäck.

Under sommarhalv­året cyklar hon nästan vart hon än ska och från Lextorp där hon bor finns det cykelbana att köra på till centrum.

– Men på vissa ställen är det en del buskar som skymmer sikten och precis bakom dem svänger vägen ganska skarpt. Det är inte så bra.

EN ANNAN PLATS som hon tycker kan vara besvärlig att cykla på är i närheten av Magnus Åbergsgymn­asiet.

– Där är det en gång- och cykelbana men om man kör där på tider då många slutar eller börjar skolan kan det vara svårt att komma fram eftersom det rör sig så mycket folk.

Camilla Wetter som bor i Skoftebyn cyklar mellan tre och fyra kilometer varje dag till och från jobbet. Hon upplever inte några särskilda problem som cyklist – tvärtom.

– Jag älskar att cykla i staden. Här finns separata vägbanor för cyklister och bilar. Jag kommer från Brasilien och där är det annorlunda. Här är trafikante­r väldigt respektful­la mot varandra.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? Annika Lundqvist bor i Vargön och tycker att cykelförut­sättningar­na är bra. ”Det finns cykelvägar nästan överallt. Man kan ju cykla ända till Trollhätta­n om man tar vägen över Onsjö”.
Bild: ANDREAS OLSSON Annika Lundqvist bor i Vargön och tycker att cykelförut­sättningar­na är bra. ”Det finns cykelvägar nästan överallt. Man kan ju cykla ända till Trollhätta­n om man tar vägen över Onsjö”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden