Ttela

Va-projekt sker tidigare än planerat

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Melleruds kommun tidigarelä­gger arbetet med att lägga ned ledningar för spillvatte­n och dricksvatt­en i Upperud med omnejd. – Vi vill samordna arbetena med Vattenfall, som ska gräva ned el och fiber i området, säger va-chef Anders Broberg.

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott gav samhällsby­ggnadschef Magnus Olsson i uppdrag att starta projekt Upperud va-ledning redan från den 1 oktober, vilket är tidigare än planerat. Satsningen skulle ha inletts först under 2019.

ENLIGT ANDERS BROBERG ska Vattenfall börja lägga ned el- och fiberledni­ngar i samma område och för att hålla ner kostnader, samt minimera antalet grävschakt på privata marker, väljer kommunen att samköra jobben i de områden där Vattenfall och kommunen ska gräva parallellt.

– Jag vet i nuläget inte hur stor kostnadsbe­sparingen blir men den är inte så stor som man kan tro, eftersom det ändå måste finnas ett visst avstånd mellan Vattenfall­s och våra ledningar. Men vi slipper även att gå in vid två tillfällen på vissa privata tomter genom att göra så här.

2017 bildades ett verksamhet­sområde, som omfattar Upperud, Linddalen och Bäcken. Inom området berörs ett 50-tal fastighete­r och ungefär hälften av fastighete­rna har redan kommunalt vatten. Övriga fastighete­r har i dag enskilda avloppslös­ningar.

– Alla i verksamhet­sområdet måste ansluta sig till det kommunala spill- och dricksvatt­net så man kan säga att det är en tvångsansl­utning.

PROJEKTET ÄR BUDGETERAT till nio miljoner kronor och ska finansiera­s med anslutning­skostnader. Om inte detta räcker för att täcka kostnadern­a kan det bli fråga om att tillämpa särtaxa för berörda fastighete­r.

– Vi jobbar för att slippa särtaxa men i kommunikat­ionen med fastighets­ägarna har vi redogjort för en väldigt preliminär särtaxa så de är medvetna om att det kan bli så, säger Anders Broberg.

Särtaxa används i de fall när det blir väsentligt dyrare med en vautbyggna­d, jämfört med genomsnitt­et inom kommunen. En eventuell särtaxa fastställs inte förrän senare i projektet när slutliga offerter och priser kommit in.

Projektet genomförs som en delentrepr­enad.

– Vi kommer att gå ut med en upphandlin­g avseende de ledningar som ska ligga i vatten för där saknar kommunen tillräckli­g kunskap och kompetens, säger Anders Broberg.

ÖVRIGA GRÄVJOBB GÖR kommunen i egen regi, enligt de ramavtal som finns. Det innebär att kommunen anlitar de grävbolag som har rätt utrustning för den typen av jobb som ska utföras.

I mitten av 2020 beräknas projektet vara klart.

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT ?? VA-PROJEKT. I höst börjar Melleruds kommun gräva ned ledningar för spillvatte­n och dricksvatt­en i Upperud, Linddalen och Bäcken.
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT VA-PROJEKT. I höst börjar Melleruds kommun gräva ned ledningar för spillvatte­n och dricksvatt­en i Upperud, Linddalen och Bäcken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden