Ttela

MP stödjer V-kandidat

- TT

Valet av talman ser ut att vara avgjort. Nu gäller det vem som blir andre vice – MP vill inte ha SD:S kandidat och tänker rösta på Lotta Johnsson Fornarve (V).

SD har sedan tidigare nominerat Björn Söder till posten som andre vice talman. Samtidigt har Vänsterpar­tiet lagt fram sin kandidat, Lotta Johnsson Fornarve.

”Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandida­t som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder”, säger Jimmie Åkesson.

Vänsterpar­tiets Jonas Sjöstedt tror ändå på Johnsson Fornarves chanser.

– Jag bedömer dem som goda. De borgerliga partierna har sagt att de ska lägga ner när det gäller Björn Söder. Nu är det socialdemo­kratiska och miljöparti­stiska ledamöter som kan se till att vi får en kandidat som inte uttalar sig rasistiskt eller homofobt.

MP tänker stödja Vänsterpar­tiets kandidat .

– Vi stöttade inte Björn Söder förra gången heller men då fanns ingen motkandida­t. Nu finns det en motkandida­t och vi har beslutat att vi stöder Lotta Johnsson Fornarve eftersom vi inte tycker att Björn Söder är någon bra representa­nt för Sverige. Han har haft oacceptabl­a uttalanden om samer och judar, värderinga­r som ligger långt ifrån oss, säger MP:S gruppledar­e Maria Ferm.

Men enbart V:s och MP:S mandat (28 respektive 16) räcker inte för att Johnsson Fornarve ska bli vald. Alliansen har sagt att den kommer att rösta blankt, därmed krävs att S stödjer V:s kandidat för att hon ska bli andre vice talman. Det kan också tänkas att enskilda ledamöter i Centerpart­iet och Liberalern­a aktivt röstar för henne, mot Söder.

Det finns kritik internt i Liberalern­a mot att bara lägga ned rösterna och inte rösta nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden