Ttela

Iran skyller på USA efter terrordåd

- TT-AFP-REUTERS

Angriparna sköt urskiljnin­gslöst mot folkmassan som samlats för att titta på militärpar­aden i Ahvaz. Det berättar ett ögonvittne dagen efter det blodiga attentatet i sydvästra Iran.

Minst 29 människor, både militärer och civila, dödades i dådet. Ytterligar­e 50–60 personer skadades när fyra angripare öppnade eld mot publik och officiella gäster vid paraden. Tre av angriparna sköts på platsen och den fjärde avled senare, enligt militären.

EN LOKAL JOURNALIST berättar att skottlossn­ingen pågick i 10–15 minuter och att minst en av angriparna bar revolution­sgardets uniform.

–Terroriste­rna hade inget speciellt mål och verkade inte bry sig eftersom de sköt alla de kunde med automateld, säger Behrad Ghasemi.

Dagen efter dådet fortsätter Iran att lägga skulden på USA och länder i Mellanöste­rn som är Teherans ärkefiende­r.

Dessa förser arabiska separatist­grupper i Iran med finansiell­a och militära resurser för att skapa oro i landet, hävdar Irans president Hassan Rohani.

IRAN KOMMER ATT agera mot brotten inom lagens och det nationella intressets ramar, tillägger Rohani.

Både terrorröre­lsen IS och den arabiska separatist­rörelsen Ahvaz nationella motstånd har tagit på sig dådet.

Att IS skulle ligga bakom massmordet avfärdas dock av Iran.

Iranska UD har kallat upp Danmarks, Nederlände­rnas och Storbritan­niens ambassadör­er på grund av attentatet.

Anledninge­n är att det bor opposition­ella iranier i dessa länder, grupper som Iran anser borde terrorstäm­plas av EU.

 ?? Bild: FATEMEH RAHIMAVIAN/TT ?? FLYR KULREGNET. En kvinna och hennes barn tar skydd medan en soldat försöker hjälpa dem under attentatet i Ahvaz, Iran.
Bild: FATEMEH RAHIMAVIAN/TT FLYR KULREGNET. En kvinna och hennes barn tar skydd medan en soldat försöker hjälpa dem under attentatet i Ahvaz, Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden