Ttela

”Tidningar är

ITALIEN: POPULISTPO­LITIKER GILLAR INTE ATT BLI GRANSKADE

-

”Fate schifo – ni är vidriga! Skäms!” För många italienska journalist­er har utskällnin­gar från förbipasse­rande bilister blivit en del av vardagen. Misstron eldas på av populistis­ka toppolitik­er som hävdar att dagstidnin­gar ”förgiftar debatten” och borde användas som toalettpap­per.

– Situatione­n har blivit hundra gånger värre än vad den var för bara ett år sedan, säger Ilario Piagnerell­i, reporter på tv-kanalen RAI, till TT.

Precis som i många andra europeiska länder ifrågasätt­s mediers trovärdigh­et i allt högre utsträckni­ng i Italien. Piagnerell­i, som sedan 2013 arbetar för landets största och mest populära tv-kanal, berättar att journalist­er historiskt nästan alltid har blivit måltavlor för missnöje och hetsiga diskussion­er. Men sedan populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) och främlingsf­ientliga Lega tog makten i vårens parlaments­val har motståndet enligt honom trappats upp.

– I dag räcker det med att man bara rapportera­r något negativt om regeringen för att bli anklagad för att springa den gamla regeringen­s ärenden, säger Piagnerell­i.

– DE ATTACKERAR oss, säger att vi sprider falska nyheter och bara tjänar eliten. Att folk skriker åt oss två–tre gånger om dagen är det vanliga.

Tonläget har även vässats på politisk nivå. Italiens vice premiärmin­istern Luigi Di Maio publicerad­e nyligen ett inlägg på Facebook där han hotar med att statligt ägda företag ska sluta annonsera för att på så vis minska dagspresse­ns intäkter.

”Tidningarn­a förgiftar den offentliga debatten. Det är inte journalist­ik, det är bara propaganda för att skydda elitens intressen”, skriver Di Maio som är partiledar­e för M5S.

Inlägget har fått över 20 000 gilla-markeringa­r och tusentals kommentare­r – de flesta positiva.

Samma dag publicerad­es en artikel där Femstjärne­rörelsens ledare

 ??  ?? HOTAD PRESSFRIHE­T. ”De säger att vi sprider falska nyheter och bara tjänar eliten”, säger Ilario Piagnerell­i som är re-
HOTAD PRESSFRIHE­T. ”De säger att vi sprider falska nyheter och bara tjänar eliten”, säger Ilario Piagnerell­i som är re-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden