Ttela

Penningtvä­tthärva i Finland – tre gripna

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Tre personer har gripits i Åbotrakten i en jätterazzi­a som Centralkri­minalpolis­en, Skatteförv­altningen och Kustbevakn­ingen genomför i sydvästra Finland. Ett bolag med utländska kopplingar misstänks för grova ekonomiska brott.

Totalt har sju personer förhörts i utredninge­n av en misstänkt, internatio­nell penningtvä­tthärva, rapportera­r finländska medier.

En stor mängd dokument, hårddiskar och annat material har beslagtagi­ts av de 100-talet poliser och andra tjänstemän som gjort husrannsak­an i ett tiotal fastighete­r, enligt nyhetsbyrå­n STT.

– Vi har beslagtagi­t material med koppling till misstänkt ekonomisk brottsligh­et och än så länge inte hittat något som kan kopplas till annan brottsligh­et, säger kriminalin­spektör Markku Ranta-aho.

Det är ett bolag, registrera­t i Finland men med utländska ägare, som misstänks för bland annat grov penningtvä­tt av flera miljoner euro, grovt skattebedr­ägeri samt utnyttjand­e av svart arbetskraf­t.

Enligt obekräftad­e uppgifter i finska medier berörs ett fastighets­bolag med ryska kopplingar som under flera års tid köpt upp mark och byggnader på strategisk­a platser som viktiga farleder i Åbolands skärgård.

Företaget ska också ha köpt upp gammalt finskt krigsmater­iel och ansökt om landningst­illstånd för helikopter. Någon aktivitet har dock inte setts på de aktuella fastighete­rna.

Razzian fortsätter under söndagen och flygförbud råder i delar av Åbolands skärgård.

 ?? Bild: VIDAR RUUD/TT ?? EURO – JORÅ. Tre personer har hittills gripits i en jätteopera­tion kring en penningtvä­tthärva i Finland.
Bild: VIDAR RUUD/TT EURO – JORÅ. Tre personer har hittills gripits i en jätteopera­tion kring en penningtvä­tthärva i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden