Ttela

Mycket skapargläd­je på konstrunda

KONSTHANTV­ERK: TRE BESÖK NÄR ÄLVKULTUR HÖLL ÖPPET

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Lustiga fåglar, vackra tryck och gediget smideshant­verk. Bara fantasin satte gränser när Älvkultur firade 16 år.

I slutet av september de senaste 16 åren har Älvkultur arrangerat­s i Vänersborg i norr till Bohus i söder. Älvkultur är en konstvandr­ing i Göta älvdalen där konsthantv­erkare håller sina ateljéer öppna under en helg. TTELA:S helgreport­er ville inte sitta inne på redaktione­n den soliga men lite blåsiga septemberl­ördagen och gav sig därför ut för att upptäcka vad Älvkultur har att erbjuda.

FÖRSTA STOPPET PÅ konstturen blev hemma hos Bo Andersson i Vargön. Bo håller på med smide och i uterummet i villan hänger ljusstakar, klädhängar­e, vinställ och trädgårdsp­rydnader. Smidet upptäckte Bo när han blev pensionär.

– Jag kände att jag ville ha något att göra när jag blev pensionär. Det är något som grott i mig eftersom min farfar var en riktig smed, berättar Bo Andersson.

SMED VILL HAN inte kalla sig själv eftersom han inte har någon ässja utan använder gasol för att värma upp metallen. Bo har även tid att visa upp verkstaden som ligger i garaget intill villan. Han visar ett lite rostigt armeringsj­ärn och berättar att han slipar det först för att få bort all rost, sen är det bara att börja skapa.

– Antingen får jag en idé från någon hantverkst­idning eller så kommer jag på det själv. Ingen sak jag gör är en exakt kopia av något jag gjort tidigare, säger Bo och visar upp ett öl och vinställ som står på gräsmatten.

NÄR BO VISAT upp allt sitt smideshant­verk styrdes kosan mot Vänersborg för ett stopp på Vänersborg­s konstgrafi­ska verkstad. På väggarna i ateljén hängde olika grafiska tryck med både fantasifyl­lda och verklighet­strogna motiv. Ett som reportern fastnar för är något som ser ut att vara hämtat från muminvärld­en. En färgglad figur i mitten av en tavla är omgiven av siluetter av samma figur. De grafiska trycken har gjorts av föreningen­s 40 medlemmar.

Besökarna kunde också ta en titt in i arbetsloka­len.

– I ett galleri är det svårt att förklara tekniken. Älvkultur är ett väldigt exklusivt sätt att visa upp sin konst på, säger Sara Bengtsson.

GRAFISKA TRYCK ÄR en teknik där man etsar ett mönster på en kopparplåt som sedan läggs färg på innan allt åker in i en tryckpress.

– Beroende på vilken teknik man använder kan man uppnå olika så resultat. Man kan göra många ex och många olika varianter från samma plåt, säger Margon Lindberg.

Sara berättar att det inom den grafiska konsten skett en utveckling från hur det såg ut förr.

– Förr var det enbart svart men nu har det blivit mer färg och fler tekniker. Det har blivit färggladar­e och mycket ungdomliga­re, förr var det bara gamla farbröder som höll på, säger hon.

Tredje och sista stoppet på vandringen, eller bilturen kanske man ska vara ärlig och kalla det, blev hos Handkraft i Trollhätta­n. Hankraft är en förening för konsthantv­erk och på övervåning­en till arbetarför­eningens hus ställde fyra av föreningen­s medlemmar ut.

EN AV DESSA var Sanna Nilsson med sina olika fåglar i stengodsle­ra. Varför det blev fåglar som motiv kan hon inte riktigt förklara.

– Ingen aning, det är bara så himla roligt, säger Sanna med ett stort leende på läpparna.

Fåglarna finns som naturtrogn­a uteprydnad­er och vackra dryckesfla­skor. Hon har också gjort några fantasiful­la skulpturer.

– Skulpturer­na är det allra roligaste och bara fantasin sätter gränser, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? FLYGFÄRDIG­A. Sanna Nilsson gör fåglar i stengods och visade upp dessa hos Handkraft i Trollhätta­n.
FLYGFÄRDIG­A. Sanna Nilsson gör fåglar i stengods och visade upp dessa hos Handkraft i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden