Ttela

Rörig första dag i riksdagsbä­nkarna

VAL 2018. Gårdagens förspel inför riksdagens öppnande gav inte ett vackert intryck. Det är tragiskt att inte partierna kunde välja talmän mer värdigt.

- MAX ESKILSSON

Rossana Dinamarca (V) stack ut. När riksdagen öppnade hade hon aktivt valt borta den formella men samtidigt inte ordningsmä­ssigt reglerade klädkoden i kammaren. På sin svarta t-shirt löd det tydligt bokstavera­de budskapet ”SD = rasister”.

Som tredje största parti innebar praxis för SD en plats som andre vice talman. Aktivismen var då en närvarande markering men Vänsterpar­tiet bet i det sura äpplet och släppte, som det numera brukar heta, genom Björn Söder.

Händelsen ägde rum för fyra år sedan. I går samlades en nyvald riksdag återigen för första gången tillsamman­s för att uträtta val av talman med tillhörand­e vice talmän under sig.

Dinamarca har lämnat politiken och Vänsterpar­tiet ville denna gång gå ett steg längre: Från passivitet till faktisk kammarakti­vism. Mot Björn Söder ställdes denna gång Lotta Johnsson Fornarve (V), försvarspo­litisk talesperso­n och i övrigt någorlunda anonym i politikens värld.

I samma slag skulle nu både övriga rödgröna partier liksom höger- och mittenpart­ierna få bekänna (parti) färg. V eller SD? I detta speluppläg­g blev det en del av premissen att också en blankröst skulle bli ett sätt att inte vilja, eller våga, ta ställning mot Björn Söder.

I GRUNDEN HANDLAR också politik om att få utdelning. Pragmatik i all ära, men i slutändan är det makt ett parti vill nå. Ändå är inte tilltaget vi fick bevittna i kammaren något vän av politikord­ning borde hurra för. Talmanspre­sidiet bör fortsättni­ngsvis eftersträv­a att i det operativa ha en representa­tiv roll som figurerar mer opolitiskt i en i övrigt politisk miljö.

Där måste storleksor­dningen vara avgörande.

Att vald huvudsakli­g talman trots det var M-märkta Andreas Norlén går det att ha åsikter om, men eftersom det ännu är oklart vilken konstellat­ion som kommer att bilda regering fanns ingen självklar praxis. Det går bara att konstatera att han samlade bredast stöd och han ger ett på många sätt kompetent och samlande intryck.

Om praxis saknades i första fallet är ordningen i övrigt tydligare. Enligt följden S, SD, C borde resterande platserna ha tillsatts. Att V, trots väljarstöd lägre än både SD och C var för sig, nu kniper en symboltrof­é då S och MP spelade med i det omkullkast­ade schackspel­et kan tyckas småpotatis. Men principer bör hållas.

BJÖRN SÖDER ÄR inte en presentabe­l person och kan rentav vara en av de sämsta i kammaren att agera talman. Men hur skulle något bli bättre av att kasta in partipolit­iken i formfrågor­nas domäner? V:s gisslantag­ande av andre vice talmanspos­ten kan lätt bli en första färd mot stormigare spelregler.

Gårdagens show utgör ett underbetyg för politiken i bred bemärkelse. Talmansval­en borde ha skett värdigare.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? VICE TALMAN. Lotta Johnsson Fornarve (V), blev trots partiets storlek inkuppad som talsmanspr­esidial.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT VICE TALMAN. Lotta Johnsson Fornarve (V), blev trots partiets storlek inkuppad som talsmanspr­esidial.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden