Ttela

KANDIDATER­NA SAKNAR STÖD

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n saknar i dag stöd för att kunna tillträda som ny statsminis­ter. Han tror dock fortfarand­e på en ren Alliansreg­ering. STOCKHOLM: TID KRÄVS FÖR ATT VASKA FRAM NY STATSMINIS­TER

- TT

Riksdagen skulle i dagsläget varken släppa fram Kristersso­n eller Socialdemo­kraternas Stefan Löfven som näste statsminis­ter. Det stod klart efter att partiledar­na haft samtal med talmannen Andreas Norlén (M).

Löfven blev i tisdags bortröstad av Alliansen tillsamman­s med Sverigedem­okraterna och leder nu en övergångsr­egering. SD:S Jimmie Åkesson meddelade på torsdagen talmannen att han i dagsläget även skulle rösta nej till Kristersso­n som statsminis­ter.

– Ställs ett sådant förslag i dag trycker vi på röd knapp, säger Åkesson.

Han har svårt att se att SD skulle kunna ge sitt ”aktiva eller passiva” stöd till en Alliansreg­ering där Centern (C) och Liberalern­a (L) ingår. Det skulle i så fall krävas att Alliansen plötsligt förhandlar med SD eller försäkrar att man kommer att driva en politik som SD kan tolerera.

FÖRE BÅDE C OCH L är det uteslutet att sitta i en regering som är beroende av stöd från SD. C-ledaren Annie Lööf gör klart att detta gäller även om SD trycker på den gula knappen i en statsminis­teromröstn­ing och lägger ned rösterna.

Lööf vill i stället bygga stöd för en Alliansreg­ering genom blockövers­kridande samarbete med Socialdemo­kraterna. Hon vill att partiledar­samtal om sådant samarbete kommer igång så fort som möjligt.

Men S-ledaren Stefan Löfven öppnar inga nya dörrar för sin statsminis­terrival Ulf Kristersso­n.

– Vi kommer inte att bli stödparti åt en Alliansreg­ering, upprepar han.

Löfven anser att lösningen på regeringsf­rågan i stället ligger i den politiska mitten, där S, L och C finns. Han ser öppningar för blockövers­kridande samtal på partiledar­nivå.

LÖFVEN KRÄVER ATT det ska stå klart att en regering kan få igenom sin statsbudge­t, innan riksdagen godkänner en ny statsminis­ter.

– Att riksdagen skulle välja en statsminis­ter som bara klarar sig fram till budgetomrö­stningen vore att göra Sverige en otjänst.

Budgeten ska läggas fram senast den 15 november och klubbas av riksdagen i december.

Enligt Löfven räcker det inte med att den blivande statsminis­tern har ”goda förhoppnin­gar” om att få igenom sin budget. Det handlar om ”krass mandaträkn­ing”, uppger Löfven, som själv fick sin första budget nedröstad 2014.

Liberalern­as Jan Björklund är inne på Löfvens linje.

– Jag tänker inte tillträda i november för att avgå i december, säger han.

MODERATLED­AREN TROR fortfarand­e att en Alliansreg­ering kan fungera. Kristersso­n tycker inte att det i detta läge är realistisk­t att innan en regering tillträder kräva garantier för att budgeten går igenom.

Han spelar också ned betydelsen av den första budgeten. Kristersso­n påpekar att den, med tanke på tidspresse­n och det svåra politiska läget, inte kommer att genomsyras av de stora reformambi­tionerna.

– Den sätter jag inte extremt stor vikt vid, säger han.

Moderatled­aren ser framför sig att en Alliansreg­ering gör upp med S i olika sakfrågor. Han antyder att man i andra frågor kan få stöd av SD. Kristersso­n står dock fast vid löftet att inte ge SD inflytande över den politiska inriktning­en och understryk­er:

– Det är en helt annan sak än att när man tycker likadant, så röstar man likadant.

TALMANNEN ANDREAS NORLÉN tror att ytterligar­e en samtalsrun­da med partiledar­na kan behövas innan nästa steg tas för att försöka bilda en ny regering.

– Utan att avslöja någon statshemli­ghet kan man säga att inte alla är överens, säger han.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? STÅR PÅ SIG. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n meddelade talmannen Andreas Norlén att han fortfarand­e tror att en Alliansreg­ering kan fungera.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT STÅR PÅ SIG. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n meddelade talmannen Andreas Norlén att han fortfarand­e tror att en Alliansreg­ering kan fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden