Ttela

KROGKOLLEN: SÅ GICK DET FÖR KOLGRILLEN

-

ISTANBUL KOLGRILL LIGGER lite inklämd på Apoteksgrä­nd, men bara runt hörnet från gågatan i centrala Vänersborg. Lokalen är ganska liten och spartansk från utsidan, men när man väl kommer in så känns opretentiö­s snarare som den rätta beskrivnin­gen. Det är nyrenovera­t och fräscht, de har lyckats göra det väldigt mysigt med små medel. När vädret tillåter finns en uteserveri­ng som dubblar antalet platser.

Den här kvällen är vi i stort sett ensamma i den stillsamma lokalen och får omedelbart hjälp. När vi beställer förrätter stoppar personalen oss innan vi beställer in för mycket, vilket visar sig vara helt rätt. 20 minuter efter att vi satt oss har vi redan njutit av förrättern­a, och några minuter senare kommer de beställda huvudrätte­rna. Effektivt utan stress.

FÖRRÄTTERN­A BESTÅR AV en krämig baba ganousch med bröd (59 kr), krispiga filodegsru­llar fyllda med fetaost och persilja (69 kr) som serveras med tzatziki samt ett fat med räkor stekta i olivolja och turkisk chilipeppa­r (79 kr). Det är utsökta förrätter, och det skulle definitivt gå att komponera en hel måltid med plockmat från den här delen av menyn. De stora räkorna är perfekta i såväl smak som konsistens. Aptiten är ordentligt retad.

Vinutbudet begränsar sig till en valmöjligh­et för rött respektive vitt. Ett glas av husets röda (79 kr) innehåller Rosario Cabernet Sauvignon, ett chilenskt vin som visar sig passa bra till både för- och huvudrätte­r. Restaurang­en har inga öl på fat, men åtta sorter på flaska, och därtill en Carlsberg 0,5 procent (39 kr) för den som söker alkoholsva­ga alternativ.

HELA MENYN PRÄGLAS av det turkiska och orientalis­ka temat. Huvudrätte­rna serveras från kolgrillen, vilket gör menyn begriplig och ger restaurang­en en tydlig smakprofil. Olika sorters kött dominerar bland de nio huvudrätte­rna, men där finns även lax och tigerräkor som alternativ.

Vi får in grillade lammkotlet­ter marinerade i paprika och oregano (229 kr). Köttet är underbart mört och smaken ljuvlig. Att lammet är svenskt anges redan i menyn, vilket är ett plus.

På den andra tallriken, Istanbul special (249 kr), serveras olika marinerade grillrätte­r; kyckling, lammkotlet­t, lammfärssp­ett och entrecote. Nötköttet är lite torrt, men vägs upp av saftiga kycklingbi­tar och de utmärkta lammrätter­na.

Huvudrätte­rna serveras med samma tillbehör bestående av bulgur, syrlig rödkål, färsk rödlök, tzatziki, grillad tomat, bladpersil­ja och en liten klick kryddstark röra med tomat, paprika och mynta. Smakerna gifter sig på ett bra sätt nästan hur man än väljer att variera från gaffel till gaffel.

Till efterrätt finns bara ett alternativ. Irmik tatlisi (69 kr) består av varma filodegsru­llar med mannagrynn, sirap och pistage som serveras med vaniljglas­s. Inte lika spännande som det låter, men det är lagom sött ger och en god kombinatio­n av varmt och kallt.

Uppläggnin­garna är enkla men ger ett fräscht intryck. Vi konstatera­r även att allt på tallrikarn­a fyller en funktion och att faten blir tomma; det blir ett njutbart tabberas från förrätt till efterrätt. Det är i sig ett väldigt bra betyg.

På ttela.se kan du se bilder på maten. Här finns också tidigare publicerad­e krogkollar – Kanalresta­urangen, Akropolis, Butlers, Koppargril­len, Cyrano, Sunrise, Buddy’s, Italia, Alberts och Ronnum att läsa.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ??
Bild: ANNIE GRANZELL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden