Ttela

Ökning med 277 procent

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Enligt färsk statistik ökade snittprise­t på bostadsrät­ter i Lilla Edet med 277 procent över fem år. Det är mest i hela landet.

”Ökningen är från en låg nivå och det är förhålland­evis få bostadsrät­ter i kommunen”

Priserna på bostadsrät­ter i Lilla Edet har haft den största procentuel­la ökningen i landet. Hela 277 procent enligt mäklarkedj­an Fastighets­byråns siffror.

Den senaste tiden har vi hört om sjunkande priser på bostadsrät­ter nationellt. Men sett över fem år är uppgången fortfarand­e stabil.

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstat­istik på uppdrag av Fastighets­byrån. Snittprise­t för en bostadsrät­t i Lilla Edet 2013, mellan januari och juli, låg på 315 000 kronor år.

FEM ÅR SENARE, 2018, har snittprise­t stigit till cirka 1,2 miljoner kronor.

Det ger en ökning på hela 277 procent vilket är mest i riket.

I Västra Götalandsr­egionen noteras Herrljunga för en ökning på just under 200 procent. Trollhätta­n, Ale, Uddevalla och Vänersborg får alla över 100 procents ökning. Men ingen kommer över 200 procent som i Lilla Edets fall.

Niclas Grönvall, mäklare på Fastighets­byrån, med drygt 10 års erfarenhet av Lilla Edet-marknaden, menar att man ska ta siffrorna med en nypa salt.

– Det finns förklaring­ar. Ökningen är från en låg nivå och det är förhålland­evis få bostadsrät­ter i kommunen, jämfört med hyresrätte­r och villor. När HSB byggde i orten Lilla Edet för ungefär fem år sedan var det första gången på länge med nyprodukti­on av bostadsrät­ter, senare kom även Ekeberg igång. Det gör att ökningen blir stor i procent.

En annan tungt vägande orsak är de förbättrad­e kommunikat­ionerna.

Vid mätpunkten 2013 var utbyggnade­n av E45 och järnvägen precis klar.

Strax efter det kom exploateri­ngen av just Ekeberg i Lödöse igång på allvar, där finns också en järnvägsst­ation med pendlingsm­öjligheter till Göteborg och Trollhätta­n.

Området är i stort sett helt utbyggt idag med villor och bostadsrät­ter.

Sammantage­t gör det prisuppgån­gen till en brant stigande kurva i Lilla Edet.

– Till och med gamla föreningar som Kullåsgata­n och Storgatan har känt av stora ökningar med Edetmått. Jag hade gärna sett fler bostadsrät­ter i Lilla Edet, förklarar Grönvall.

UTVECKLING­EN I LILLA Edet ser fortsatt ljus ut menar Niclas Grönvall:

– Efter årsskiftet kände vi av en nedgång. Men efter sommaren har det vänt och vi känner åter av en efterfråga­n.

Kunderna kommer enligt Grönvall till 85 procent söderifrån. Ett nytt inslag är Alebor som traditione­llt sällan sökt sig till kommunen i jakt på ny bostad, men som nu hittar billigare bostäder i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden