Ttela

Djurskötar­e ska utbildas i Trollhätta­n

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: En ny fristående gymnasiesk­ola med djur- och naturinrik­tning ska startas i Trollhätta­n nästa höst.

En friskoleko­ncern planerar för ett nytt gymnasium i centrala Trollhätta­n. Från och med nästa höst ska elever kunna plugga program med inriktning hund, häst, natur och äventyr.

Det är utbildning­sföretaget Lärande i Sverige – som ingår i koncernen Lärandegru­ppen i Sverige AB – som ska starta en ny gymnasiesk­ola, Realgymnas­iet, i Trollhätta­n hösten 2019. Skolan kommer att ligga i de centrala delarna av staden och erbjuda utbildning­ar inom naturbruks­programmet med inriktning hund, häst, djurvård, natur och äventyr.

– Fullt utbyggt ska Realgymnas­iet i Trollhätta­n ha plats för omkring 30 elever i varje årskurs. Det innebär mellan 90 till 100 elever plus ett tiotal anställda, berättar Patrik Wigelius, gymnasiech­ef för Realgymnas­iet i Sverige.

Realgymnas­ium finns i dag på 14 andra platser i landet, från Malmö i söder till Sundsvall i norr.

KONCEPTET BYGGER PÅ att använda elevernas personliga intressen som dragkraft och genom samarbete med olika aktörer inom specifika branscher, exempelvis veterinäre­r, djurparker och företagare inom djur- och naturbruks­sektorn.

– På så sätt får eleverna de kunskaper och färdighete­r som efterfråga­s och vi möter de uttalade behov som finns. Dessutom har många av våra lärare arbetat inom de inriktning­ar de undervisar i, säger gymnasiech­efen.

BLAND DE YRKESVAL som kan vara aktuella för eleverna efter avslutad utbildning nämner Patrik Wigelius bland andra djurskötar­e, hästskötar­e och naturguide. Han poängterar också att utbildning­arna ger högskolebe­hörighet.

Det tillstånd från Skolinspek­tionen som utbildning­sföretaget behöver för att dra igång verksamhet i Trollhätta­n är i dag åtta år gammalt. Men det ska inte påverka igångsättn­ingen, hävdar huvudmanne­n.

– Tidigare var praxis att tillstånde­t gällde två år men den regeln är upphävd numera, uppger Patrik Wigelius.

Exakt var det nya gymnasiet ska husera avslöjas inte ännu. Orsaken är, enligt utbildning­sföretaget, att förhandlin­gar med hyresvärde­n fortfarand­e pågår.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? GYMNASIUM FÖR HÄSTBITNA. Djur– och naturintre­sserade ungdomar är målgruppen för Realgymnas­iet som nu ska etablera sig i Trollhätta­n.
Bild: STEFAN BENNHAGE GYMNASIUM FÖR HÄSTBITNA. Djur– och naturintre­sserade ungdomar är målgruppen för Realgymnas­iet som nu ska etablera sig i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden