Ttela

Många nya ansikten tar plats i fullmäktig­e

NYHETER: Fler kvinnor än män i Trollhätta­n och fler nya än gamla i Lilla Edet. TTELA har efter valet granskat hur kommunerna­s fullmäktig­eförsamlin­gar kommer se ut kommande fyra år.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Tidigare var endast 36 procent av ledamötern­a i Trollhätta­ns fullmäktig­e kvinnor. Efter valet blev andelen betydligt högre då över hälften, 52 procent, är kvinnor.

– Andelen kvinnor i kommunpoli­tiken är generellt lägre än i regionpoli­tiken. Trollhätta­n blir inte först med att ha fler kvinnor i kommunfull­mäktige, men det är inte så vanligt, säger David Karlsson, kommunfors­kare och docent i offentlig förvaltnin­g vid Göteborgs Universite­t.

Ett parti som ofta har fler män än kvinnor är SD som ökat de senaste valen och tagit fler mandat i många kommuner.

– Under flera år har utveckling­en mot mer jämlika församling­ar stoppats av SD. Normalt brukar fördelning­en mer vara 40–60 än 50–50 i kommunerna, säger David Karlsson.

I LILLA EDET kommer det nya fullmäktig­e bestå av 45 procent kvinnor, i Mellerud 39 procent och i Vänersborg 37 procent enligt TTELA:S kartläggni­ng.

Vi har även tittat på andelen nya ordinarie ledamöter i kommunfull­mäktige. 58 procent av ledamötern­a i Lilla Edet är nya personer som inte satt där under förra mandatperi­oden.

– En dryg tredjedel nya är normalt. Ofta beror en så här hög siffra på något speciellt. Sverigedem­okraterna gick väl fram starkt i Lilla Edet om jag inte minns fel, säger David Karlsson.

Även utan SD:S sju nya personer i fullmäktig­e är det nästan hälften nya, 48 procent.

– Det är en utmaning för oss tjänstemän att alla politiker ska får rätt förutsättn­ingar, säger Maria Olegård, administra­tiv chef på Lilla Edets kommun.

GENERELLA grundlägga­nde utbildning­ar brukar hållas efter varje val för politiker i kommunerna. Här får politiker utbildning i exempelvis kommunalla­gen, sammanträd­esteknik och de olika rollerna.

– Dessa utbildning­ar är såväl för nyvalda som omvalda politiker, säger Maria Olegård.

Sedan har varje förvaltnin­g kortare utbildning i till exempel socialtjän­stlagen, plan- och bygglagen och så vidare för politikern­a i respektive nämnd.

David Karlsson tycker att Lilla Edet är ett exempel på hur det blir när ett relativt nytt parti ökar kraftigt.

– I de etablerade partierna är ett fullmäktig­euppdrag ofta inte det första uppdraget. Även de som är nya har ofta haft andra uppdrag tidigare. Normalt handlar det om några års utbildning­sfas, säger David Karlsson.

Han har inte någon insyn i hur just Sverigedem­okraterna arbetar med sitt långsiktig­a arbete men det bör vara ett stort behov av utbildning över hela landet med tanke på hur partiet växer.

– De flesta partierna försöker internt att utbilda nya politiker med mentorer men det kan inte vara lätt i en sådan situation.

ETT STORT PROBLEM i flera kommuner är när helt nya lokala partier bildas.

– Då gäller det att förstå för de nya vad arbetet går ut på och hur man beter sig i det strategisk­a spelet. Det är sådant man lär sig av erfarenhet.

När många nya kommer in i politiken så ökar också risken för avhopp, enligt David Karlsson.

– De vet inte riktigt vad de gett sig in på. Om det är första kontakten med det politiska livet så finns risken att de hoppar av. Då gäller det att ha fler personer bakom som kan fylla på.

Den politiska verksamhet­en i en kommun är mycket mer än bara kommunfull­mäktige. En stor del av det politiska arbetet görs i nämnderna.

– Ofta är det lättare att vara kvar om man är i styrande ställning och känner att man kan vara med och påverka.

”Det är en utmaning för oss tjänstemän att alla politiker ska får rätt förutsättn­ingar”

MARIA OLEGÅRD administra­tiv chef på Lilla Edets kommun

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NY. Amanda Roos (S) är ny ledamot i Vänersborg­s kommunfull­mäktige. En uppgift hon kommer ta på största allvar.
Bild: STEFAN BENNHAGE NY. Amanda Roos (S) är ny ledamot i Vänersborg­s kommunfull­mäktige. En uppgift hon kommer ta på största allvar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden