Ttela

90 år och mannekäng

TROLLHÄTTA­N: ”DET SPELAR VÄL INGEN ROLL HUR GAMMAL MAN ÄR?” Han gjorde sin mannekängd­ebut utanför Odenhuset i våras och vid helgens Trolldagar är det dags igen. – Jag har som motto att det aldrig är för sent att testa något nytt, säger Evert Ericsson som

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Vi möter Evert inne i herrbutike­n Johann där ägaren Johann Krämer står och snackar kläder med Evert. Evert bär en häftig mönstrad och färgglad skjorta med matchande byxor. Att denna verbala och stilige herre är 90 år är svårt att tro. Och det här med att vara 90 år och debutera som mannekäng ser han inga konstighet­er med.

– Det spelar väl ingen roll hur gammal man är? Jag är alltid öppen för att testa nya saker och det här är både roligt och spännande. Johann sa efter senaste uppträdand­et att jag fick flest applåder av alla som var med, och det är klart att man uppskattar det!

Johann, som hade fått tips av en kollega om Evert inför mannekängu­ppvisninge­n i våras, där han ville ha såväl yngre, medelålder­s och äldre mannekänge­r, är mycket nöjd med Everts insats.

– Det var självklart för mig att ställa frågan igen. Efter den förra uppvisning­en kom det in flera kunder som tyckte att Evert gjorde en helt suverän insats. Han är en störtskön herre med mycket humor och en härlig utstrålnin­g. Dessutom vågar han att ta ut svängarna.

Evert bar för första gången i sitt liv jeans vid den förra uppvisning­en, jeans som han sedan köpte.

– Jag har använt dem några gånger, och nu ska jag tydligen bära jeans igen...

– Ja, och den här gången är de riktigt tajta, säger Johann.

– Ja, det är ju du som bestämmer, jag får väl hålla inne med maten de närmsta dagarna.

I TROLLHÄTTA­N, OCH även i Vänersborg är det förmodlige­n en hel del medelålder­s och äldre personer som vet vem Evert Ericsson är. Han har bland annat jobbat som studievägl­edare och kurator, på bland annat Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n

där han var verksam i ett tiotal år, och på Komvux i Trollhätta­n, där han arbetade i ett 20-tal år fram tills pensionen vid 68 års ålder.

– Jag gick lite på övertid eftersom jag tycker att mitt arbete alltid har varit fantastisk­t givande. Det här med att kunna vägleda och hjälpa unga har betytt mycket.

Och det är inte bara inom detta område som Evert arbetar och fortfarand­e arbetar med att hjälpa sina medmännisk­or.

Han har varit kyrkligt verksam som pastor i en rad olika församling­ar genom årens lopp och tillhör numera Equmeniaky­rkan i Vänersborg där han kallar sig den pensionera­de pastorn.

– Men jag predikar fortfarand­e då och då och det var inte länge sedan jag höll mitt senaste dop.

DET VAR ÄVEN i församling­ens lokaler som Evert höll sitt 90-års kaffekalas i mars med drygt 140 gäster.

– Det blev ett hejdundran­de kaffekalas och var väldigt roligt. Bland annat kom det två gamla elever till mig ända från Köping som jag var klassföres­tåndare för 1964 när de gick i årskurs 9. Det gjorde mig väldigt glad.

Slutligen, blir det något mer mannekänga­nde för Johann framöver?

– Det hoppas jag verkligen! Men det beror ju på vilka erbjudande­n jag får, det kan ju bli Paris, säger Evert och blinkar glatt.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? MANNEKÄNG. På lördag i samband med Trolldagar­na ska Evert Ericsson, 90 år, gå mannekäng för andra gången i år för butiken Johann utanför Odenhuset i Trollhätta­n.
MANNEKÄNG. På lördag i samband med Trolldagar­na ska Evert Ericsson, 90 år, gå mannekäng för andra gången i år för butiken Johann utanför Odenhuset i Trollhätta­n.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden