Ttela

Reformerna inför en lågkonjunk­tur

- JOAKIM RÖNNBÄCK Liberala Nyhetsbyrå­n

EKONOMI. Styrande politiker talar gärna om svensk ekonomis starka sidor: innovation­er, högt arbetskraf­tsdeltagan­de, exportindu­strin och tillväxten i Stockholms­regionen. De borde tala om att välståndsu­tvecklinge­n är svag sett till befolkning­smängden.

Enligt Internatio­nella valutafond­en var Sveriges tillväxt i BNP per person lägst i EU under förra året. En sådan ekonomi imponerar inte i förhålland­e till hur många som lever i den. Det kan straffa sig om konjunktur­en vänder efter exempelvis en finanskris i Kina eller en ny europeisk bankkris.

I januari uppmärksam­mades Finanspoli­tiska rådets tidigare ordförande, ekonomipro­fessorn John Hassler, när han belyste vad de befolkning­sjusterade tillväxtsi­ffrorna innebär för befolkning­ens välståndsu­tveckling (Dagens industri 21/1). Sveriges resa från ett fattigt land till en av världens rikaste ekonomier har varit kantad av goda resultat i detta avseende. Redan på 1870-talet tog tillväxten fart efter en rad reformer under finansmini­ster Johan August Gripensted­t.

HISTORIEN DÄREFTER HISNAR: mellan 1861 och 1982 artondubbl­ades BNP. De tillväxtsi­ffror som följde när det svenska välståndsu­ndret sedan klingade ut för att sedan följas av nittiotals­krisen betraktas allmänt som ett misslyckan­de. Men justerat för befolkning­smängden är tillväxten starkare under flera av dessa år än vad den är i dag.

Mot bakgrund av den utveckling­en slog Hassler i veckan åter ett slag för problemins­ikt. Under ett seminarium på SNS argumenter­ade han för att tillväxtef­fekterna av de stora reformerna efter nittiotals­krisen nu klingar av.

John Hassler efterlyste brett förankrade reformer på sex områden:

1. Enklare och effektivar­e skattesyst­em, 2. Förbättrad produktivi­tet i sektorer som är skyddade från utländsk konkurrens, 3. En fungerande bostadsmar­knad, 4. Ett utbildning­ssystem som återigen är i världsklas­s, 5. Förbättrad livslång kompetensu­tveckling, 6. En snabbare integratio­n av nya svenskar.

SVENSK EKONOMI ÄR beroende av kompetent arbetskraf­t men utbildning­ssystemet brister från grundskola till omskolning mitt i livet. Skattesyst­emet bestraffar arbete och regelverk på arbetsmark­naden försvårar integratio­nen. Därtill är det dyrt att bygga nytt och för olönsamt att hyra ut. Trots att reformbeho­ven är välkända har mycket lite hänt. John Hassler själv uttrycker sig pessimisti­skt om möjlighete­rna att få till stånd reformer med annat än att en djup kris förändrar det politiska samtalskli­matet.

Detta måste tjäna som en varning i debatten. Med nuvarande ekonomiska förutsättn­ingar kan kostnaden från en lågkonjunk­tur komma att fördelas mycket ojämnt. Det gäller inom landet och mellan branscher. Men också mellan generation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden