Ttela

Rökfritt boende ett steg för långt

BOSTADSMOR­AL . Frågan om rökfritt boende får inte förenklas. Hur bra det än låter är inriktning­en att det offentliga fastslår praktiska förutsättn­ingarna inte önskvärd.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Allmännytt­an kan för många kännas trygg. Genom kommunala bostäder i varierande lägen och på olika komfortniv­åer innebär dessa ofta en möjlighet till boende för personer som inte vill binda upp sig.

MEN HUR GRÅA bör egentligen sådana kommunala bolag vara? Ska en speciell inriktning få finnas, när det gäller form och inte innehåll? Denna fråga ställs på sin spets när det gäller frågan om rökning.

Att det är socialt önskvärt av bostadssök­ande i största allmänhet att vara icke-rökare är ingen nyhet. Men, som TTELA i går berättade, finns det i våra fyra bevaknings­kommuner olika synsätt när det gäller rökning i ett mer bindande avseende för tillträdan­de hyresgäste­r.

I både Vänersborg och Lilla Edet börjar helt rökfria lägenheter så småningom att hyras ut.

För Lilla Edets del gäller det bostäder på Ström, som ska stå klara i höst, och i Vänersborg handlar det om kommande området på Holmängen, beräknat att vara färdigstäl­lt hösten nästa år.

I såväl Trollhätta­n som Mellerud saknas lyckligtvi­s sådana planer.

För hur vällovligt ansvarsful­l principen än låter blir den problemati­sk. Redan i kontraktsk­edet ska löftet om att inte röka utfästas. Det gäller inte bara innanför privatlive­ts fysiska väggar utan berör likväl de gemensamma områdena som omger själva bostaden.

I teorin skulle det fortfarand­e gå att röka en bit bort från hemmet men i praktiken blir det tal om ett rökförbud. De kommunala bostadsbol­agen är här, trots det goda syftet, ute på tunn is.

Från Lilla Edets håll används ekonomiska driftsargu­ment: Kostnaden för renovering av så att säga inrökta lägenheter tas upp som mödosam. I Vänersborg används, utöver det skälet, vad som framstår som en mer social dimension.

”Det är besvärande för många grannar och leder till konflikter. Det händer väldigt ofta att vi får in klagomål om just rökning”, uttrycker Gunnar Johansson, vd på Vänersborg­sbostäder.

RÖK KAN VARA besvärande för både väggar och människor och ur ren hälsoaspek­t råder inga tvivel om att aktivitete­n inte är att uppmuntra till. Men det måste finnas gränser för offentliga sektorns hjälpande hand. Många ser sig som hänvisade till allmännytt­an för att få bostad och den nya inriktning­en riskerar med tiden att bli ny praxis.

En hyrd bostad ska vårdas. Det är rimligt med grundlägga­nde hänsyn till medmännisk­or. Men bortom kontraktsv­ägen måste det finnas utrymme för konstrukti­va samtal och omdöme. Vid alltför oansvarigt leverne går det redan i dag att bli vräkt.

Allt bra eller dåligt kan eller bör inte formaliser­as till det yttersta.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? RÖKNING. I Vänersborg och Lilla Edet väntar krav på helt rökfria hem.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT RÖKNING. I Vänersborg och Lilla Edet väntar krav på helt rökfria hem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden