Ttela

Vad sysslar endokrinol­ogerna med?

-

I TTELA 18 september kan man läsa att Nu-neurologen kritiseras för brister. Det gäller en kvinna som hade besvär med neurologis­ka symtom som halvsidig huvudvärk, halvsidig förlamning, yrsel, ökad salivprodu­ktion och dubbelseen­de. Då det inte handlade om någon sjukdom i nervsystem­et, i hjärnans nervceller och inte heller stroke, föll misstankar­na på att det kunde röra sig om en hormonell störning. Men någon remiss för fortsatt utredning till en endokrinol­og, specialist­läkare inom hormonella sjukdomar, skickades inte.

Det är meningslös­t att få remiss till endokrinol­ogen på Näl. Jag har själv fått en remiss dit för ett par år sedan. Vad skönt, tänkte jag. Nu skulle det äntligen utredas vad mina plågsamma symtom berodde på. Men vad besviken jag blev när jag inte fick träffa någon läkare där, utan istället fick ett brev med en tablett i som jag skulle ta samt instruktio­ner om att jag skulle åka och ta blodprov före och efter tablettint­aget. Ingen läkare att prata med.

JAG VAR OROLIG för att ta den där tabletten, ville veta mer och åkte till endokrinol­ogmottagni­ngen i hopp om att få tag på en läkare där. Det var mitt under sommaren, så jag frågade i receptione­n om det var stressigt, men det var det inte, det var så lugnt så. Men någon läkare fick jag inte träffa.

ETT GRUNDKRAV ÄR väl att en remiss till en specialist resulterar i ett besök hos denna, så att man får chans att berätta om sina symtom? Det kanske inte är så konstigt att så många är långtidssj­ukskrivna när ”vården” ser ut som den gör.

Hade jag varit läkare så hade jag velat ta reda på orsaken till någons symtom och det hade varit roligt att kunna hjälpa någon som är sjuk. Långtidssj­ukskriven och ej

färdigutre­dd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden