Ttela

Högerblock­et är större

-

Löfven säger: ”Valresulta­tet visar att vi socialdemo­krater blivit det största partiet och har stöd av det största regeringsu­nderlaget, om inte de borgerliga bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedem­okraterna.”

MOT DETTA KAN man invända följande: Visserlige­n förekommer det många rötägg och till och med en del tvättäkta nazister inom SD, men om man räknar in de ”moderata” Sd-väljarna, bland annat de väljare som flytt från S för att man tröttnat på S:s maktfullko­mlighet men inte har något direkt emot invandrare, så är alliansblo­cket + dessa ”moderata” Sd-väljare större än S+MP+V och långt större än S+MP. SD är inget homogent parti lika lite som något annat parti är det.

LÖFVEN SÄGER VIDARE: ”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt”. Men om många som flytt från S på grund av maktfullko­mligheten inom S, så beror ju det indirekt på en form av oanständig­het även inom S.

Man kan alltså diskutera vem som är mest oanständig. Det är också en form av generalise­ring att dra alla Sdanhängar­e över samma kam. Om man räknar bort de mest extrema vänstersym­patisörern­a och de mest högervridn­a Sd-väljarna, så är och förblir ”högerblock­et” klart större än ”vänsterblo­cket” i svensk politik.

Valobserva­tören

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden