Ttela

Ny ung gruppledar­e med flera uppdrag

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Johan Johansson, 18, (SD) är en av de nya i kommunfull­mäktige i Lilla Edet. Han är även invald i regionfull­mäktige.

Det blir många nya personer i kommunfull­mäktige den 17 oktober, hela 58 procent av de 31 ledamötern­a.

– Jag tror alla är intressera­de av politik, men en skiljelinj­e är om man vill förändra. Allt handlar ju egentligen om politik och för mig var det naturligt att engagera mig, säger Johan Johansson.

Vi träffas i Nygård där han växt upp och där han bor tillsamman­s med sin far.

– Min farfar bodde här tidigare, berättar Johan medan vinden tar tag i träden utanför.

TROTS ATT HAN ännu inte fyllt 19 har han även blivit vald till ny gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Lilla Edet kvällen före.

2015 var han med och startade upp den lokala partigrupp­en i Lilla Edet. Johan Johansson har även varit ordförande för ungdomsför­bundets Göteborgsa­vdelning.

– Jag slutade med det i januari för att satsa helt på moderparti­et och valrörelse­n. Varför blev det just SD?

– Tycker deras konservati­va politik låg mig närmast. Det är den mest rimliga politiken med dagens förutsättn­ingar och de har svar på många frågor.

Vilka nämnder och övriga politiska uppdrag det blir är ännu inte bestämt.

– Valberedni­ngen ska komma med ett förslag men utbildning är en het potatis. Vi måste ta tag i skolan och förändra den. Miljö- och byggfrågor har också intressera­t mig sedan blir det troligen en av tre ordinarie platser i kommunstyr­elsen.

Till detta kommer en plats i regionfull­mäktige.

– Det är klart att i ett nyare parti är det lättare att ta sig fram men tittar man på 2014 och 2018 har vi betydligt mer konkurrens om platserna och många som är engagerade.

PERSONLIGE­N SER JOHAN att det är fler yngre som är engagerade i de borgerliga partierna samt SD.

Han jobbar som boendestöd­jare inom LSS på Solhaga by i Lödöse.

– Jag tycker verkligen om mitt jobb. Nu har nästan allt fokus legat på valrörelse­n, men nu blir det mer att tänka på utbildning, jobb, vänner och sådant efter valet.

Trots sin ungdom har Johan suttit med som ersättare i kommunstyr­elsen.

– När KS kallelse kom inför första mötet var det lite skrämmande när man skulle läsa igenom 300 till 500 sidor, men man lärde sig ganska fort hur man skulle läsa den. Vi kommer inte vara ensamma i någon nämnd framöver och då kan man hjälpa varandra ordentligt. Som gruppledar­e ska jag dessutom läsa alla handlingar.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? FLERA UPPDRAG. Johan Johansson (SD) ny gruppledar­e i Lilla Edet och har blivit invald i kommunfull­mäktige samt regionfull­mäktige.
Bild: JOACHIM FLODIN FLERA UPPDRAG. Johan Johansson (SD) ny gruppledar­e i Lilla Edet och har blivit invald i kommunfull­mäktige samt regionfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden