Ttela

”Som att plugga inför ett prov”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Amanda Roos (S) är så förberedd hon kan bli. Som en av 19 nya ledamöter i Vänersborg­s kommunfull­mäktige ser hon fram emot möjlighete­n att påverka den lokala politiken. – Det är så mycket jag vill, säger hon.

På klassiska café Nordfeldts i Vänersborg stämmer vi träff med Amanda Roos. En Vänersborg­stjej på 25 år som nu tar klivet in i den kommunala politiken. Som nia på Socialdemo­kraternas lista blev hon invald i kommunfull­mäktige.

”Det kommer krävas en hel del av mig.” AMANDA ROOS Ledamot kommunfull­mäktige

– Jag har inte varit engagerad i politik innan. Det var genom fackligt arbete som arbetsplat­sombud och skyddsombu­d i mitt jobb som undersköte­rska som mitt intresse väcktes, säger hon och fortsätter.

– Jag känner att dessa frågor engagerar mig. När jag hittade det kändes det som att bitarna föll på plats. Så istället för att se serier på Netflix så sitter jag hemma och läser om arbetsmilj­ö, säger hon och skrattar.

ATT VARA NY ser hon som en fördel.

– Nytänk kan vi bidra med. Sedan är det viktigt att unga represente­ras, det är en stor grupp vars åsikter räknas.

– Att det kommer nya ledamöter varje mandatperi­od är bra. Jag tror att de kan se saker på ett annat sätt och därför bidra med andra lösningar. Jag ser förnyelse som något positivt.

Hon säger att hon ser fram emot att skriva motioner.

– Jag vill ju vara med och påverka och att skriva motioner är ett sätt. Till en början får jag kanske ta hjälp och prata med mina partikolle­gor om hur det fungerar, hur man gör och vad man inte gör. Men det kommer bli spännande och lärorikt.

Att det kommer bli en hel del handlingar att läsa inför viktiga beslut räds hon inte.

– Det kommer krävas en hel del av mig men det är jag förberedd på. Jag tänker att det är som att plugga inför ett prov. Jag får strukturer­a upp det. Efter en tid har jag nog lärt mig hur jag ska läsa.

En viss nervositet inför det nya finns ändå med i bilden.

– Jag är mest nervös över är att gå upp i talarstole­n och vilka repliker jag kommer få. Men eftersom jag tycker om att förbereda mig och läsa på så kommer det nog gå bra det också.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NY. Amanda Roos (S) är ny fullmäktig­eledamot i Vänersborg­s kommun. Något hon ser som en utmaning och en chans att påverka.
Bild: STEFAN BENNHAGE NY. Amanda Roos (S) är ny fullmäktig­eledamot i Vänersborg­s kommun. Något hon ser som en utmaning och en chans att påverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden