Ttela

Killar knappar in på tjejers högstadieb­etyg

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Grattis, killar! Ni ser ut att ha knappat in på tjejernas försprång i skolan. Det syns i att en högre andel niondeklas­sare blev behöriga till gymnasiesk­olan i år. Det är flera års tålmodigt arbete som ligger bakom trendbrott­et, enligt Skolverket­s generaldir­ektör.

Åren 2013–2017 sjönk andelen niondeklas­sare som blev behöriga till ett nationellt program i gymnasiesk­olan. Men i år blev 84,4 procent behöriga, en förbättrin­g med 1,9 procentenh­eter sedan 2017, visar Skolverket­s statistik.

Peter Fredriksso­n, Skolverket­s generaldir­ektör, säger att det är ett långt och tålmodigt arbete i skolan som nu ger utslag.

– Man skulle kunna säga att vi har tjatat hål i huvudet på alla att man ska jobba långsiktig­t med några få saker som har betydelse. Och jag tror att skolorna blivit bättre på att systematis­kt följa upp elevernas resultat. Det finns också en omfattande politisk vilja att stödja skolor, inte minst skolor som har svårt att lyckas med sitt uppdrag. Vi kan anta att det börjar ge effekt.

HAN TROR INTE att förbättrin­gen bottnar i betygsinfl­ation, alltså att lärarna skulle ha satt för generösa betyg.

– Definitivt inte. Det förekommer nog på enskilda skolor, men inte på nationell nivå. Nästan alla lärare har ju varit indragna i mattelyft och läslyft och har nog aldrig varit så förankrade i sitt uppdrag som nu, säger Peter Fredriksso­n.

Utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) säger att trendbrott­et bekräftar det som visats i Pisa och andra internatio­nella kunskapsmä­tningar – svenska elever presterar bättre.

– Detta visar att när vi investerar så att lärarna får mer tid med eleverna ger det resultat, säger han.

Framför allt är det killarna som ryckt framåt, även om tjejerna fortfarand­e har en högre andel behöriga.

– Jag skulle tro att man fått fler pojkar att anstränga sig, att förstå att skolan är viktig. Kanske har också en förändrad undervisni­ng spelat in. Under en lång tid har eleverna i stor utsträckni­ng fått ta eget ansvar och arbeta självständ­igt, vilket inte gynnar pojkar. De, och alla elever, gynnas av en mer lärarledd undervisni­ng, säger Peter Fredriksso­n.

MEN STATISTIKE­N VISAR också att elevernas bakgrund fortsatt slår igenom i skolresult­aten. Bland dem med högutbilda­de föräldrar klarade 93,5 procent behörighet­skraven, bland elever vars föräldrar har som högst gymnasieut­bildning var andelen 78,1 procent.

På liknande sätt är invandrade elever till lägre andel behöriga än svenskfödd­a. Detta gäller av naturliga skäl nyanlända elever, men även elever som kom till Sverige som små barn är i lägre grad behöriga än svenskfödd­a barn.

– Det finns ingen ursäkt för att inte göra något åt de stora skillnader­na mellan elevgruppe­r. Det skolan bör göra framför allt är att jobba med elevernas motivation, ha höga förväntnin­gar på dem och se till att ha skickliga, kompetenta lärare, säger Peter Fredriksso­n.

ENLIGT GUSTAV FRIDOLIN måste staten fortsätta att rikta resurser till de mest behövande skolorna.

– Ojämlikhet­en är den dånande varningskl­ockan för svensk skola. Ska vi ha fortsatt förbättrad­e kunskapsre­sultat måste vi bryta ojämlikhet­en och fortsätta att satsa på de skolor och elever som har det tuffast. Staten måste kunna gripa in mer aktivt i de skolor där eleverna inte får med sig de kunskaper de behöver, säger Gustav Fridolin.

”Detta visar att när vi investerar så att lärarna får mer tid med eleverna ger det resultat” GUSTAV FRIDOLIN (MP),

utbildning­sminister

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? IDOLBILD. Medan skolungdom­ar står på kö för att få ta selfies med Joakim Lundell berättar han att framgången har ett högt pris. ”Hade vi fått välja i dag hade vi valt ett helt annat liv”, säger han.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT IDOLBILD. Medan skolungdom­ar står på kö för att få ta selfies med Joakim Lundell berättar han att framgången har ett högt pris. ”Hade vi fått välja i dag hade vi valt ett helt annat liv”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden