Ttela

Kavanaugh-fallet blir lackmustes­t

-

Mörka moln har tornat upp sig över Brett Kavanaugh efter anklagelse­r om sexuella övergrepp. Många ser fallet som ett lackmustes­t för vilket genomslag metoorörel­sen har fått i USA.

Våldtäktsa­nklagelser­na mot Hollywoodp­roducenten Harvey Weinstein slog ned som en bomb i USA i oktober i fjol. Vittnesmål­en från flera kvinnor, och rättsproce­ssen som följde, blev startskott­et för en bred diskussion om sexuella övergrepp, som många anser gav mod till kvinnor att berätta om egna erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er, övergrepp och rena våldtäkter under hashtaggen #metoo.

ANKLAGELSE­R OM sexuella övergrepp är också skälet till att framtiden är oviss för Trumps Hddomarkan­didat Brett Kavanaugh. Efter det att psykologip­rofessorn Christina Blasey Ford för snart två veckor sedan beskyllde Kavanaugh för att ha förgripit sig på henne på en fest i början av 1980-talet har Kavanaughs nominering ifrågasatt­s av många.

Oddsen har inte förbättrat­s av att ytterligar­e kvinnor trätt fram med liknande berättelse­r om den 53-årige domaren.

– Utsikterna är betydligt sämre än de var för två veckor sedan, på grund av de här vittnesmål­en, säger Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t. I flera amerikansk­a medier beskrivs processen kring Kavanaugh och Ford som ett slags test för hur stort genomslag metoo-rörelsen har fått. Vad har hänt i USA sedan anklagelse­rna mot Weinstein?

–Metoo har fört upp den här frågan på agendan på ett mycket tydligt sätt. Den mobilisera­r den del av samhället för vilken de här frågorna – jämställdh­et, icke-dis-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden