Ttela

Ödesval avgör Makedonien­s väg – och namn

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Landets framtida riktning ligger i potten när invånarna i Makedonien folkomröst­ar om EU, Nato och ett nytt namn. Ödesomröst­ningen får stor tyngd för utveckling­en på hela Balkan.

Den sydligaste delen av det forna Jugoslavie­n har två miljoner invånare på en yta stor som Småland. Mycket handlar om ekonomin när invånarna i en folkomröst­ning på söndag ska besvara frågan ”Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskom­melsen mellan Makedonien och Grekland?”.

Den genomsnitt­liga månadslöne­n i Makedonien ligger på cirka 3 500 kronor. Arbetslösh­eten är en bra bit över 20 procent.

– Det här är inte att leva. Det är att överleva, säger 52-årige Solomon Bicakcic som tänker rösta ja på söndag.

ATT BLANDA IN både EU och Nato i folkomröst­ningsfråga­n är ett medvetet knep från premiärmin­ister Zoran Zaev för att få valet att handla om mer än den egentliga huvudfråga­n: landets namn.

I somras kom Zaev och grannlande­t Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras överens om att framöver kalla Makedonien för Nordmakedo­nien. På så vis hoppas man kunna avsluta den långa tvist som har pågått mellan länderna ända sedan Jugoslavie­ns sönderfall.

– Det skulle lösa enormt många problem. Det är 27 förlorade år, då det har pågått en fullständi­gt meningslös konflikt, säger den svenske Eu-parlaments­ledamoten Jasenko Selimovic (L).

NAMNFRÅGAN ÄR DOCK fortsatt infekterad. Opposition­en i Makedonien vill inte byta och i Grekland finns tunga nationalis­ter som anser att alla olika former av namnet Makedonien bara kan användas för den region som tillhör norra Grekland.

Genom att knyta namnfrågan till frågan om EU och Nato hoppas Zaev att drömmen om en bättre ekonomisk framtid ska väga tyngre än landets formella namn.

Men det gör också att insatsen har höjts rejält. Ryssland har tydligt markerat sitt motstånd mot ett makedonskt Nato-medlemskap och ser gärna ett nej på söndag. USA och Nato har kontrat med att det bara är makedonier­na själva som har rätt att avgöra vilka allianser de vill ingå i.

Vad gäller EU ligger ett eventuellt medlemskap för Makedonien minst tio år fram i tiden, även om invånarna röstar ja på söndag. Ett nej skulle samtidigt bli ett svidande nederlag för både Zaev och EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden