Ttela

För #metoo-rörelsen

- PONTUS AHLKVIST/TT

kriminerin­g, kvinnors ställning – är ytterst viktig.

TRUMP HAR HITTILLS hållit sin kandidat Kavanaugh om ryggen och avfärdat kvinnornas anklagelse­r som ”en stor fet bluff”. Det är ett sätt att smutskasta dem, enligt Sara Landström som är docent i psykologi vid Göteborgs universite­t.

– Så kan man ju absolut inte säga, eftersom vi inte vet vad de här personerna har att säga. Trump, som har väldigt stor makt, har på det viset tagit tydlig ställning, vilket gör det ännu svårare för kvinnorna att träda fram, säger Landström som bland annat forskar om bemötande av brottsutsa­tta.

Trump har bland annat riktat in sig på att det har tagit lång tid för Ford att träda fram.

– Det här är jättekompl­exa brott. Man kan inte förvänta sig att alla som utsätts spontant ska gå direkt till polisen och anmäla. Det fungerar inte så, säger Landström.

Nu återstår att se vilken trovärdigh­et senatsleda­möterna tillskrive­r Fords berättelse. Oavsett om anklagelse­rna mot Kavanaugh skulle mynna ut i en rättsproce­ss eller ej kan själva misstanken vara nog för att så ett frö av tvivel kring hans lämplighet för ämbetet, tror Dag Blanck.

– Det är ingen som ifrågasätt­er att han är en juridiskt kompetent person, men uppgiftern­a som nu har framkommit kastar ju ett ljus över hans karaktär, hans personligh­et, så att säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden