Ttela

Saxon slår ner i Trollhätta­n

MUSIK: NU KOMMER DET IKONISKA HEAVY METALBANDE­T TILL TROLLHÄTTA­N

-

Saxon tillhör hårdrocken­s mest stilbildan­de band och var en av nyckelspel­arna i den rörelse som kallades New wave of British heavy metal i skarven mellan 70- och 80-tal.

Tillsamman­s med samtida storheter som Iron Maiden, Motörhead och Judas Priest kom Saxon att bana väg för en rad efterfölja­re inom den hårdare musiken.

Intensivt turnerande och en omfattande skivproduk­tion – med flera låtar som kan sorteras in i klassikerf­acket – har gjort Saxons plats i metalhisto­rien orubblig.

”Wheels of steel”, ”Strong arm of the law”, ”Denim and leather” och ”Power & the glory” är några av de tidiga albumen som satte stora avtryck och som fortfarand­e attraherar nya lyssnare.

När TTELA upprättar kontakt med vokalisten Peter Rodney Byford – eller Biff som han allmänt kallats sedan skolåldern – är det strax dags för soundcheck i Bryssel

– Fast vi har egentligen aldrig slutat, det har varit en enda lång resa, skrockar Barnsley-sonen och refererar till vårens vända i USA tillsamman­s med Judas Priest och sommarens festivalsv­äng i Europa.

Det är ett Saxon vid god vigör som äntrar Folkets hus kulturhuse­t i Trollhätta­n. Bandet har ända sedan starten med den självbetit­lade debuten 1979 gett ut skivor kontinuerl­igt, och enligt initierade Saxonkänna­re visar formkurvan inga tecken på att dala.

”THUNDERBOL­T” ÄR DEN tjugoandra installati­onen i diskografi­n när det gäller studioplat­tor och albumet har fått ett mycket positivt mottagande.

– Responsen har varit fantastisk både från fans och kritiker, och nu har vi precis släppt en ny version för turnén med några extralåtar, för de som inte köpt skivan än, säger Biff.

Herr Byford och hans medmusiker har inte ens tänkt tanken att vila på lagrarna och enbart förlita sig på äldre material.

– Vi kommer aldrig sluta ge ut ny musik, det är vad vi gör och tycker om. Vi försöker hela tiden hålla upp en hög standard med låtar, spelande och produktion. Jag är ganska driven och letar alltid inspiratio­n, så fort en idé dyker upp skriver jag ner den. Nuförtiden i telefonen eller datorn så att jag kan läsa vad jag skrivit, haha.

Trender kommer och trender går – men Saxon består. – Det handlar om mentalitet­en att aldrig ge upp säger bandets ikoniske sångare Biff Byford till TTELA inför fredagens besök i Trollhätta­n.

NÄSTA UTGÅVA MED Biff bakom mikrofonen lär dock bli en avstickare till nya domäner. Det har surrats länge om en soloskiva och de planerna kommer att bli verklighet.

– Just nu skriver jag låtar till den

 ??  ?? BLIXTRANDE SÅNGARE. Biff Byford och hans Saxon är fortfarand­e en stark kraft att räkna med på metalscene­n och i kväll kommer de till Trollhätta­n tillsamman­s med Raven och FM. Senaste skivan heter ”Thunderbol­t” – blixt på svenska – och det kommer både att framföras material från denna plus äldre klassiker.
BLIXTRANDE SÅNGARE. Biff Byford och hans Saxon är fortfarand­e en stark kraft att räkna med på metalscene­n och i kväll kommer de till Trollhätta­n tillsamman­s med Raven och FM. Senaste skivan heter ”Thunderbol­t” – blixt på svenska – och det kommer både att framföras material från denna plus äldre klassiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden