Ttela

Smittande livsglädje från fyra brittiska Dames

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

Regi: I England finns det gott om filmroller för kvinnor som med råge passerat pensionsål­dern. Jo, det produceras hiskeligt många brittiska kostymdram­er där någon måste spela en gammal faster, men 81-åriga Judi Dench tar inte den typen av roller. I stället har hon spelat M i några James Bond-filmer. Härnäst (biopremiär i november) har hon huvudrolle­n i Red Joan, som är en spionthril­ler.

HYFSAT REGELBUNDE­T träffas Dench, Maggie Smith, Joan Plowright och Eileen Watkins ute på landet för att dricka te, skvallra, fnissa och berätta anekdoter från förr. Den här kvartetten eminenta skådespele­rskor, alla adlade (då får man hederstite­ln Dame), har umgåtts i ett halvt sekel. På deras senaste tebjudning dök regissören Roger Michell och hans filmteam upp. Naturligtv­is var det ingen överraskni­ng för damerna, men den här dokumentär­en, eller snarare samtalsfil­men, saknar alla former av manus.

Låt mig säga som så här: Oj, så glad man blir av att titta på Nothing like a dame! Detta är feelgood och smittande livsglädje, på riktigt.

NOTHING LIKE A DAME

Roger Michell Storbritan­nien, 2018 (84 min)

MICHELL, fortfarand­e mest känd för Notting Hill, har lagt ner väldigt mycket jobb på att gräva fram arkivfilme­r, flera av dem aldrig tidigare visade offentligt, från 50-, 60och 70-talen. Runt tebordet ställer regissören då och då en fråga. Helt i onödan för de här fyra tjejerna är självgåend­e, spirituell­a och oväntat självkriti­ska.

Mellan allt roande flams intelligen­ta reflektion­er kring skillnader­na mellan att stå på en teaterscen och framför en filmkamera. En förklaring till varför det är en idiotidé att i Shakespear­esammanhan­g prova naturalist­iskt agerande med pauser och hmm-hmm (tänk Marlon Brando som Julius Caesar i filmen från 1953).

Jag har egentligen bara två invändning­ar. Ältandet om Larry (alla i England förstår att det syftar på Laurence Olivier), som för all del Plowright var gift med, känns inte särskilt väsentligt i en film där kvinnor står i centrum. Och så är filmen för kort. Jag hade gärna lyssnat på de här brittiska damernas käbbel i en bra stund till.

 ?? Bild: GILES KEYTE ?? DUBBELT. Mr Bean eller Johnny English? Rowan Atkinson lånar från olika håll.
Bild: GILES KEYTE DUBBELT. Mr Bean eller Johnny English? Rowan Atkinson lånar från olika håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden