Ttela

Bokmässan invigd:

LITTERARUR: ÅRETS TEMA ÄR ”RESPEKT”

- SARA ULLBERG/TT

Det blev inga fyrverkeri­er, men väl brandtal mot rasism och för alla människors lika värde. Bokmässan i Göteborg har invigts, med förra årets nazist-tumult utanför mässhallar­na i färskt minne.

Det var självklart ingen slump att Göteborgs ”mest normkritis­ka” manskör Hellmans Drengar, Forum för levande historias överintend­ent Ingrid Lomfors och årets Alma-pristagare Jacqueline Woodson stod på scenen under invigninge­n. Årets tema ”respekt” rymmer bland annat frågor som rasism och populism – ämnen som efter Nrm-demonstrat­ionen utanför mässan och debatten kring Nya Tiders medverkan 2017 upplevs som angelägna att lyfta.

MÄSSCHEFEN FRIDA EDMAN undvek i sitt tal att ta upp förra årets händelser – och det faktum att mässan det året minskade med omkring 19 000 besök. Men Ingrid Lomfors uppmanade besökarna att inte glömma det som varit.

– Med tanke på förra årets tumult där rasism och nazism var närvarande i och strax utanför mässan så tror jag det är många som känner en väldig lättnad över att vi nu kan fokusera på det litterära samtalet. Och samtidigt är det så att fenomenet fortfarand­e finns, finns runt hörnet och det måste vi fortsätta att förhålla oss till, konstatera­de hon.

Alma-pristagare­n Jacqueline Woodson, som fått äran att inviga mässan, påminde om att alla människors lika värde fortfarand­e inte är en självklarh­et – inte ens i den rika västvärlde­n. Trots att hennes självbiogr­afiska bok Brun flicka drömmer 2014 fick USA:S finaste litteratur­pris National Book Award har hennes böcker också bannlysts på en del bibliotek.

– FOLK RADERAR ut dig från sina bibliotek, från sina skolbiblio­tek, från klassrumsb­iblioteken. De bestämmer att eftersom du är queer, eller svart, eller trans så ska du inte få finnas med i deras berättelse. Men när vi tänker på respekt tänker vi på de många, många berättelse­r som ingår i en kultur, i ett land och i en värld, sade hon.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? POPULÄRT. Besökarna har börjat strömma in på årets Bokmässa.
Bild: FREDRIK SANDBERG POPULÄRT. Besökarna har börjat strömma in på årets Bokmässa.
 ??  ?? ÖPPNAR PORTARNA. Bokmässan i Göteborg är invigd. För musiken stod den normkritis­ka manskören Hellmans Drengar.
ÖPPNAR PORTARNA. Bokmässan i Göteborg är invigd. För musiken stod den normkritis­ka manskören Hellmans Drengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden