Ttela

”En lättnad”

-

* Äger rum: 27/9–30/9.

* Invignings­talare: Jacqueline Woodson, årets Alma-pristagare.

* Axplock ur programmet: ”Respekt” är årets paraplytem­a. Med Forum för levande historia som samarbetsp­artner lyfts frågor kring bland annat rasism och populism. Ryskamerik­anska Masha Gessen, egyptiska Nawal El Saadawi, ryske Sergej Lebedev samt den brittiske människorä­ttsadvokat­en Philippe Sands finns bland gästerna.

* Författarn­a Suzanne Brøgger, Caroline Ringskog Ferrada-noli och Mirja Unge talar utifrån metoo och litteratur­en medan Peter Englund och Svante Nordin, professor i idéhistori­a, diskuterar vad som ledde fram till nazisterna­s skräckväld­e i Tyskland.

* ”Bild” är årets andra tema, i samarbete med Svenska Tecknare och Läsrörelse­n. Bland gästerna finns bland andra Jockum Nordström, Kent Wisti, Nina Hemmingsso­n och Cecilia Torudd.

* Andra nyheter: Deckarfest­ivalen Crimetime har flyttat in på Bokmässan med gäster som Donna Leon, Jessica Fellowes, Camilla Grebe med flera.

* Även mediefesti­valen Meg arrangeras parallellt med mässan i år. Huvudgäst är Alan Rusbridger, tidigare chefredakt­ör för The Guardian, som ska tala om journalist­ikens framtid.

* Övrigt: Mässan har tillsamman­s med Svenska Pen samt Svenska och Internatio­nella Förläggarf­öreningen i ett öppet brev till kinesiska myndighete­r bjudit in den fängslade svenske förläggare­n Gui Minhai.

* Fler författarg­äster: Jojo Moyes, Jonas Gardell, Manal al-sharif, Jón Kalman Stefánsson, Matt Haig, Maggie O’farrell.

* Andra evenemang: ”Scener och samtal” på Världskult­urmuseet, lördag 29/9 på Världskult­urmuseet med gäster som bland andra den mexikanska poeten Gloria Gervitz och den sydafrikan­ska spoken wordpoeten Koleka Putuma.

– Jag tror det. Det är en helt annan ton i dialogen vi har haft med Bokmässan i år. De har varit väldigt tillmötesg­ående och angelägna om att vi känner oss trygga och glada. Jag tror att besöksanta­let kommer att komma upp på en normal nivå igen för att folk kommer inte att dra sig för att komma hit. Och det finns ingenting att bojkotta i år. Så jag tror absolut att det blir ett helt vanligt bokmässeår.

– Jag var här förrförra året, det var första året personer var här som jag inte tyckte skulle vara här. Våra författare kände sig hotade vid samtalen och jag kände mig obekväm med att gå förbi deras monter. Nu känns det mer avslappnat.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ??
Bild: FREDRIK SANDBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden