Ttela

Teliakampa­njer får nobben av domstol

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT JOAKIM MAGNÅ/TT

Telia får bakläxa även av förvaltnin­gsrätten. Företagets kampanjer – som ger vissa digitala aktörer fördelar vad gäller datatrafik – är inte förenliga med EU:S regelverk, anser domstolen.

– Vi tycker att beslutet är tråkigt för våra kunder. Nu får vi analysera domen och ta ställning till hur vi går vidare, säger Inger Gunterberg, pressansva­rig på Telia.

Tidigare har Post- och telestyrel­sen (PTS) kommit med liknande besked.

Målet som förvaltnin­gsrätten prövat gäller två kampanjer – ”Fri surf på sociala medier” och ”Fri surf lyssna”. Dessa gav Teliakunde­r möjlighete­n att fortsätta utnyttja vissa onlinetjän­ster när surfmängde­n tagit slut.

I BÖRJAN AV 2017 krävde PTS, med stöd av en Eu-förordning, att Telia skulle upphöra med kampanjern­a. Beslutet befästs nu av förvaltnin­gsrätten i Stockholm.

Enligt rådmannen Marcus E delgår där huvudregel nattlevera­ntörer av internetan­s lutningstj­änster ska behandla all trafik på internet likvärdigt.

”Vi har i likhet med PTS funnit att Telia blockerar viss internettr­afik och därmed vidta rentrafik styrningså­tgärd som är oförenlig med Eu-regelverke­t”, säger han i ett pressmedde­lande.

INGER GUNTERBERG SÄGER att kampanjern­a är populära.

– Vi ser hur älskade tjänsterna har varit. Det här är också ett utvecklat sätt för kunderna att kommunicer­a med sin familj och nära och kära via sociala medier. Kommer ni att överklaga domen?

– Som sagt, nu får vi analysera domen och sedan ta ställning till hur vi gör.

ÄVEN OPERATÖREN TRE, som har haft kampanjer liknande Telias, ingick i Post- och telestyrel­sens granskning – men det ärendet har inte gått vidare till domstol.

– De slutade ganska direkt att nysälja den typen av erbjudande­n. Sedan har de haft en tidsplan för att migrera befintliga kunder, så att alla ska ligga på ett erbjudande som inte strider mot förordning­en. Det är en frivillig rättelse som vi följer upp, säger Emma Närvä, chef för konkurrens­avdelninge­n på PTS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden