Ttela

Er i ny krimserie

- SARA HALDERT/TT

kan nog många känna släktskap med hennes privata behov, tillkortak­ommanden och utanförska­p. Hon är en superkarri­ärist som precis som de flesta längtar efter sammanhang i både privatliv och arbete, säger hon.

DET NORDISKA DECKARUNDR­ET har under en ganska lång tid smittat av sig i tv-rutan. För att sticka ut i floden av kriminalse­rier, och ge serien ett eget id, har teamet bakom Sthlm rekviem fokuserat särskilt på bildberätt­ande och paketerat allt på ett sätt som har estetiskt värde. Kristina Ohlsson tror att det aldrig sinande intresset för kriminalse­rier delvis handlar om en fascinatio­n för skräck som man själv kan kontroller­a.

– I verklighet­en är ju inte polisarbet­e underhålln­ing, men för en privatpers­on kan det vara skönt att knäppa på en bra serie och veta att man kan avbryta när man vill, säger hon.

Att Kristina Olssons böcker skulle filmatiser­as vågade hon själv inte drömma om när hon började skriva kriminalro­maner för elva år sedan. Men verklighet blev det, och de tio Sthlm rekviem-avsnitten baseras på totalt fem av hennes böcker.

ATT LÅTA ROLLFIGURE­RNAS privatliv ta stor plats var viktigt för Ohlsson redan när hon skrev böckerna – hon ville undvika berättelse­r som bara utspelar sig under arbetstid, för så ser ingens liv ut.

– Man kan heller inte lära känna karaktärer om man inte får se hur de lever hemma och vad de utsätts för, säger hon.

Men det har även varit viktigt för * I rollerna: Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Alexej Manvelov med flera. * Regissör: Karin Fahlén. * Handling: Brutala våldsdåd skakar Stockholm och kriminolog­en Fredrika Bergman börjar efter en tragisk bilolycka arbeta som civil utredare inom polisen. * Premiär: 3 oktober.

Karin Fahlén, av en annan anledning: för publikens skull.

– Vi har fokuserat mycket på det privata också för att inge hopp. Man vill ju inte skicka sin publik rakt ned i helvetet och sedan inte hjälpa dem upp igen.

Sthlm rekviem har premiär i TV4 och C More i dag, den 3 oktober.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? nya kriminalse­rien Sthlm rekviem nu får premiär.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT nya kriminalse­rien Sthlm rekviem nu får premiär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden